Dodenrit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dodenrit
Single van:
Drs. P
Van het album:
Over land en zee met Drs. P
Uitgebracht 14 september 1974
Soort drager Vinyl (12")
Opname 1974
Genre Pop
Label Polydor
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Drs. P
Veerpont
(1973)
  Dodenrit
(1974)
  Knolraap en lof, schorseneren en prei
(1987)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dodenrit is een gedicht en lied van Drs. P uit 1974. Het kwam uit als nummer op de lp Over land en zee met Drs. P en werd opgenomen op 20, 24 en 27 mei 1974.

Inhoud[bewerken]

De tekst verhaalt over een Russisch gezin in de 19e eeuw, dat op een koude winterdag in Siberië met 30 graden vorst door het eindeloze woud met de trojka door de sneeuw op weg is naar Omsk. Het gezin bestaat uit de zanger, zijn vrouw en hun vier kinderen: Igor die viool speelt, Natasja die goed leert op school, Sonja die een mooie alt heeft en de kleine Pjotr. Aan het begin van het lied bedraagt de afstand naar Omsk nog 100 werst.

De reisgenoten zingen er lustig op los. De man is blij dat er geen leeuwen in de buurt zijn (die in dat gebied overigens helemaal niet voorkomen). Plotseling komen er een troep hongerige wolven in zicht. De man is blij dat de paarden net ververst zijn, maar dit helpt niet; de wolven zijn al gauw vlak achter de trojka. De vader besluit, na overleg met zijn vrouw, een van zijn kinderen op te offeren aan de dieren in de hoop dat de anderen dan veilig in Omsk kunnen aankomen. De keuze valt na wat overwegingen op de kleine Pjotr. Het jongetje wordt uit de trojka geslingerd, waarna de vader vertelt hoe de wolven zich te goed doen aan de 'lekkernij'.

Al spoedig komen de hongerige wolven opnieuw in zicht. Achtereenvolgens offert de vader van het gezin – al zingend – nu ook Sonja, Igor en Natasja. Hijzelf en zijn vrouw zijn hierna nog over (dus zingen ze een duet), maar ook haar moet hij aan de wolven opofferen. Uiteindelijk komt de stad dan toch in zicht. Uitzinnig van vreugde maakt de man een sprong in de lucht. Hierbij verliest hij zijn evenwicht en valt zo zelf eveneens ten prooi aan de wolven. Hij besluit met de zin: "Dat is pech! Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg".

Het nummer gaat hierna nog een tijd door met diverse olijke rijmen op Trojka hier, trojka daar, die niets aan het ervoor vertelde verhaal toevoegen, zoals: Moeder is de koffie klaar?, Is hier ook een abattoir?. De laatste paar regels hebben weer wel met het hoofdthema (Rusland) te maken: Zachtjes snort de samowar.... Met een Slavisch handgebaar ... Leve onze goede tsaar.

Origine[bewerken]

In de documentaire Drs. P: Niet van talent gespeend (2006) vertelde Drs. P dat het nummer werd geïnspireerd door een stripverhaal in het blad Pep. Drs P werkte toen onder het pseudoniem Geo Staad mee met striptekenaar John Bakker aan de stripreeks Dan Teal. In het album Dan Teal en het Maanvirus loopt het personage met een masker op zijn hoofd weg van enkele monsters, maar kan hen afschudden door dit masker weg te gooien waarna de wezens zich op het ding storten. Drs. P vertelde de tekenaar toen hoe in de 19e eeuw in Rusland tijdens ellenlange trojkaritten door het Siberische sneeuwlandschap soms kinderen voor de wolven werden gegooid zodat de overige passagiers tijd konden winnen om toch veilig in een stad aan te komen. Toen Drs. P hierop naar huis wandelde leek dit hem een goed thema voor een liedje. In één geval, later door Drs. P in interviews met smaak aangehaald, zou de vrouw[bron?] achteraf haar man bij de politie hebben aangegeven.

Het nummer kan ook een parodie zijn op het nummer Wosjni Nowgarad uit Annie M.G. Schmidts televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster, een lied met hetzelfde thema, dat echter wel goed afloopt.

Status[bewerken]

Het nummer, in de volksmond Troika of Trojka geheten, behoort tot de allerpopulairste nummers van Drs. P. Zelf zei hij er weinig aan te vinden: hij had het nummer zelfs "leren haten" doordat het zes minuten duurt en er elke keer weer om verzocht werd.[bron?]

Trivia[bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16
Dodenrit 462 282 415 365 645 446 573 520 510 503 783 877 905 999 948 1160 889 1081

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.