Dodenrit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dodenrit
Single van:
Drs. P
Van het album:
Over land en zee met Drs. P
Uitgebracht 14 september 1974
Soort drager Vinyl (12")
Opname 1974
Genre Pop
Label Polydor
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Drs. P
Veerpont
(1973)
  Dodenrit
(1974)
  Knolraap en lof, schorseneren en prei
(1987)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dodenrit is een nummer van Drs. P uit 1974. Het kwam uit op de lp Over land en zee met Drs. P en werd opgenomen op 20, 24 en 27 mei 1974.

Inhoud[bewerken]

Het nummer verhaalt over een Russisch gezin in de 19e eeuw, dat op een koude winterdag met 30 graden vorst door het eindeloze woud met de trojka door de sneeuw op weg is naar Omsk. Het gezin bestaat uit de zanger, zijn vrouw en hun vier kinderen: Igor (die viool speelt), Natasja (die goed leert op school), Sonja (die een mooie alt heeft) en de kleine Pjotr. Aan het begin van het lied bedraagt de afstand naar Omsk nog 100 werst.

De reisgenoten zingen er lustig op los. De man is aan het begin van het gedicht blij dat er geen leeuwen in de buurt zijn, die daar overigens niet voorkomen. Plotseling komen er hongerige wolven in zicht, De man is blij dat de paarden net ververst zijn, maar dit helpt niet; de wolven blijven de trojka achtervolgen en zijn al gauw vlak achter hen. Uit hun ogen straalt flinke eetlust. De vader besluit, na overleg met zijn vrouw, een van zijn kinderen op te offeren aan de dieren in de hoop dat de anderen dan veilig in Omsk kunnen aankomen. De keuze valt ten slotte op de kleine Pjotr, die door de vader uit de trojka wordt geworpen en een angstkreet slaakt, waarna de vader vertelt hoe de wolven zich te goed doen aan de 'lekkernij'.

Al spoedig komen de hongerige wolven opnieuw in zicht. Achtereenvolgens offert de vader van het gezin – al zingend – nu ook Sonja, Igor die nu nooit een virtuoos zal worden, en Natasja die een doodskreet slaakt. Hijzelf en zijn vrouw zijn hierna nog over (dus zingen ze een duet), maar ook haar moet hij aan de wolven opofferen. Aan het einde van het lied komt de stad dan toch in zicht en maakt de man uitzinnig van vreugde een sprong in de lucht. Hierbij verliest hij zijn evenwicht en valt zo eveneens ten prooi aan de wolven. Hij besluit met de zin: "Dat is pech! Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg".

Het nummer gaat hierna nog een tijd door met diverse olijke rijmen op Trojka hier, trojka daar, die niets aan het ervoor vertelde verhaal toevoegen, zoals: Moeder is de koffie klaar?, Is hier ook een abattoir?. De laatste paar regels hebben weer wel met het hoofdthema (Rusland) te maken: Zachtjes snort de samowar.... Met een Slavisch handgebaar ... Leve onze goede tsaar.

Origine[bewerken]

In de documentaire Drs. P: Niet van talent gespeend (2006) vertelde Drs. P dat het nummer werd geïnspireerd door een stripverhaal in het blad Pep. Drs P werkte toen onder het pseudoniem Geo Staad mee met striptekenaar John Bakker aan de stripreeks Dan Teal. In het album Dan Teal en het Maanvirus loopt het personage met een masker op zijn hoofd weg van enkele monsters, maar kan hen afschudden door dit masker weg te gooien waarna de wezens zich op het ding storten. Drs. P vertelde de tekenaar toen hoe in de 19e eeuw in Rusland tijdens ellenlange trojkaritten door het Siberische sneeuwlandschap soms kinderen voor de wolven werden gegooid zodat de overige passagiers tijd konden winnen om toch veilig in een stad aan te komen. Toen Drs. P hierop naar huis wandelde leek dit hem een goed thema voor een liedje. In één geval, later door Drs. P in interviews met smaak aangehaald, zou de vrouw[bron?] achteraf haar man bij de politie hebben aangegeven.

Het nummer kan ook een parodie zijn op het nummer Wosjni Nowgarad uit Annie M.G. Schmidts televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster, een lied met hetzelfde thema, dat echter wel goed afloopt.

Status[bewerken]

Het nummer, in de volksmond Troika of Trojka geheten, behoort tot de allerpopulairste nummers van Drs. P. Zelf zegt hij er weinig aan te vinden: hij heeft het nummer zelfs "leren haten" doordat het zes minuten duurt en er elke keer weer om verzocht werd.[bron?]

Trivia[bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16
Dodenrit 462 282 415 365 645 446 573 520 510 503 783 877 905 999 948 1160 889 1081


Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.