Dodge City (Kansas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dodge City
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van Verenigde Staten
Dodge City (Kansas)
Dodge City
Locatie van Dodge City in Kansas
Locatie van Kansas in de VS
Situering
County Ford County
Type plaats City
Staat Kansas
Coördinaten 37° 46′ NB, 100° 1′ WL
Algemeen
Oppervlakte 32,7 km²
- land 32,4 km²
- water 0,3 km²
Inwoners
(2006)
26.101
Hoogte 760 m
Overig
ZIP-code(s) 67801
FIPS-code 18250
Foto's
Longhorn
Longhorn
downtown Dodge City
downtown Dodge City
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Dodge City is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Kansas, en valt bestuurlijk gezien onder Ford County. In de tijd van het Wilde Westen was het een roemruchte plek; zo waren de legendarische Wyatt Earp en Bat Masterson er enige tijd hulpsherriff. Ook Doc Holliday verbleef een tijd in de stad. Om deze reden trekt de plaats veel toeristen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Foto uit 1883 van de betrokkenen in de Dodge City War, hier de Dodge City Peace Commission genoemd; van links naar rechts staand: W.H. Harris, Luke Short, Bat Masterson, W.F. Petillon, zittend: Charlie Bassett, Wyatt Earp, Frank McLain en Neal Brown; fotograaf: Charles A. Conkling.

In 1865 werd Fort Dodge gebouwd, om handelaren langs het Santa Fe Trail te beschermen omdat er nieuwe oorlogen met de Indianen dreigden. Dit fort werd vernoemd naar generaal Grenville M. Dodge. De geschiedenis van de stad begon een paar jaar later in 1871 toen de eerste bewoner een plaggenhut bouwde op enkele kilometers ten westen van Fort Dodge. Dit was een strategische plek, langs de rivier de Arkansas en deze plek zou ook een station op de Santa Fe Railway worden. In 1872 werd de plek officieel een stad en de eerste bar werd geopend in een tent. Er kwam al gauw handel in bizonhuiden en toen nog in hetzelfde jaar het station werd geopend kreeg de stad een rol in de veehandel. De rol werd versterkt doordat de regering van de staat Kansas quarantainelijnen trok waar vee niet overheen vervoerd mocht worden en Dodge City opeens midden op een route voor vee uit Texas kwam te liggen.

Rond 1883-1884 beleefde de stad haar piek in de veehandel. Dit was ook de tijd dat de stad het meest berucht was. Beruchte locaties waren onder andere de Long Branch Saloon en de China Doll brothel. In 1884 werd er zelfs aan stierenvechten gedaan. Omdat de Long Branch Saloon de plek was waar de nodige schietpartijen hadden plaatsgevonden, werd in 1883 een poging gedaan om deze en andere gokgelegenheden te sluiten. Deze poging ging de geschiedenis in als de geweldloze Dodge City War. Het sluiten van de saloon lukte echter niet maar kreeg veel bekendheid door de epische foto van gunslingers die na afloop werd gemaakt. In 1885 nam de staat wederom maatregelen tegen de verspreiding van ziektes en werden nieuwe quarantainegrenzen getrokken waardoor de stad opeens niet meer interessant was. In een jaar tijd werd het een slaperig stadje doordat alle veehandelaren, gokkers, prostituees en dieven westelijker waren getrokken.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 25.176[1]. In 2006 is het aantal inwoners door het United States Census Bureau geschat op 26.101[2], een stijging van 925 (3.7%).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het United States Census Bureau beslaat de plaats een oppervlakte van 33,0 km², waarvan 32,7 km² land en 0,3 km² water. Dodge City ligt op ongeveer 760[3] m boven zeeniveau.

Plaatsen in de nabije omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 36 km rond Dodge City.

Dodge CityDodge City
Plaats met 1934 inwoners (2000)Cimarron (29 km)
Plaats met 203 inwoners (2000)Ensign (22 km)
Plaats met 314 inwoners (2000)Ford (27 km)
Plaats met 717 inwoners (2000)Minneola (35 km)
Plaats met 813 inwoners (2000)Spearville (25 km)

Geboren in Dodge City[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]