Doubs (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doubs (rivier)
MapDoubs.jpg
Lengte 430 km
Hoogte (bron) 937 m
Debiet 21 - 1400 m³/s
Stroomgebied 4 400 km²
Van Mouthe (Doubs)
Naar de Saône
Stroomt door Frankrijk en Zwitserland
De bron van de Doubs te Mouthe
De bron van de Doubs te Mouthe
Le Saut du Doubs
Le Saut du Doubs
De monding van de Doubs
De monding van de Doubs
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Doubs (uitspraak: doe) is een 430 km lange rivier in het oosten van Frankrijk. Zij ontspringt te Mouthe (gelegen in het departement Doubs) in het Juragebergte, nabij de Frans-Zwitserse grens, op een hoogte van 937 m, en mondt uit in de Saône bij Verdun-sur-le-Doubs (Saône-et-Loire), op een hoogte van 180 meter.

De naam komt van het Latijnse dubius = twijfelaar. De naam duidt op het feit dat de bron en de uitmonding zo'n 100 km van elkaar liggen, terwijl de lengte meer dan 400 km is. Eerst stroomt de rivier richting noordoost (richting de Rijn) en daarna zuidwest. De rivier lijkt te twijfelen welke kant hij uit moet gaan.

De Doubs is gedeeltelijk grensrivier tussen Frankrijk en Zwitserland. Nabij Morteau vormt de Doubs het Lac de Chaillexon waarna de rivier bij de Saut du Doubs zich in een waterval 25 meter naar beneden stort. Gedurende het grenstraject baant de Doubs zich een weg door een nauw kloofdal de "Gorges du Doubs". Even voorbij Goumois maakt de Doubs een lus op Zwitsers grondgebied om daarna volledig Frans te worden.

De rivier heeft een zeer onregelmatig debiet: van 21 m3/s bij laag water tot 1430 m3/s in februari 1990.

Departementen en belangrijke steden in het stroomgebied:

Belangrijkste zijrivieren: