Lower Manhattan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Downtown Manhattan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lower Manhattan
Wijk van New York
Lower Manhattan (New York (stad))
Lower Manhattan
Kerngegevens
Gemeente New York
Stadsdeel Manhattan
Coördinaten 40° 42′ NB, 74° 1′ WL
Inwoners (2010) 382.654
Foto's
Zeppelin USS Akron boven Lower Manhattan, jaren 1930
Zeppelin USS Akron boven Lower Manhattan, jaren 1930

Lower Manhattan is het zuidelijkste deel van het eiland Manhattan. Het is het belangrijkste stadsdeel en het commerciële en bestuurlijke centrum van New York. Het wordt doorgaans gedefinieerd als het gebied begrensd door Chamber Street in het noorden, de (Hudson) in het westen, de East River in het oosten en The Battery en New York Bay in het zuiden. Lower Manhattan bevat New York City Hall, het Manhattan Municipal Building, het financiële district rond Wall Street en het World Trade Center.

Historische plekken[bewerken]

Lower Manhattan skyline met het World Trade Center in juli 1976.

In het gebied treft men veel oude en historische gebouwen en plaatsen aan, waaronder:

De termen "Lower Manhattan" en "Downtown" worden vaak als synoniemen gebruikt wanneer ze als plaatsnaam gebruikt worden, beide refereren aan hetzelfde geografische gebied.

Bij uitbreiding[bewerken]

Heel Lower Manhattan bevindt zich in het grotere gebied waarnaar New Yorkers verwijzen met Downtown Manhattan. Wat doorgaat als Lower Manhattan is deels een kwestie van perspectief, maar niemand zal het gebied ten noorden van 23rd Street tot Lower Manhattan rekenen. Hier begint Midtown Manhattan.

Volgens sommigen loopt Lower Manhattan verder door naar het noorden, voorbij Chambers Street, tot aan Canal Street. Bij deze definiëring omvat Lower Manhattan ook TriBeCa, en delen van Chinatown en Little Italy. Maximaal laat men Lower Manhattan tot Houston Street doorlopen, waardoor ook SoHo, het vroegere Five Points district, de Lower East Side en de rest van Chinatown en Little Italy onder Lower Manhattan valt.

De skyline van Lower Manhattan gezien vanuit Jersey City.