Draken Harald Hårfagre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noorse vlag
Draken Harald Hårfagre
Zeil hijsen in de Osterfjorden bij Fjellskålnes
Geschiedenis
Werf Viking Kings AS
Tewaterlating 5 juni 2012
Thuishaven Haugesund
Eigenaren
Vlag Vlag Noorwegen
Algemene kenmerken
Type Vikingschip
Lengte 35 m
Breedte 8 m
Diepgang 2,5 m
Hoogte 24 m
Deplacement 70 ton
Voortstuwing en vermogen 100 roeiers aan 2 × 25 riemen of 1 zeil 260 m²
Vaart 14 knopen topsnelheid onder zeil
MMSI 258111550
Roepletters LDFH
Website (en) Officële webpagina's
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Draken Harald Hårfagre is momenteel 's werelds grootste Vikingschip. Het is gebouwd op het eiland Vibrandsøy in de gemeente Haugesund in Noorwegen.

De bouw begon in maart 2010 en het voltooide schip werd te water gelaten op 4 juni 2012. Niemand had ervaring met het zeilen en roeien van een Vikingschip van deze grootte, dus het eerste jaar na de tewaterlating werd besteed aan het experimenteren met tuig, zeilen en roeien voordat het schip in mei 2013 op zijn eerste tocht vertrok.[1][2]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam komt van de middeleeuwse Noorse koning Harald Hårfagre, in de Nederlanden meer bekend als Harald Fijnhaar, of Harald Veelhaar. In het Engels: Harald Fairhair.

De draak aan de boeg

Draken slaat op drakenschip. De boeg van het schip is versierd met een gebeeldhouwde draak.

Noors langschip[bewerken | brontekst bewerken]

Het schip is een 25-banker. Dat wil zeggen, het schip heeft 25 banken waarop de roeiers zitten, dus 2 × 25 roeispanen (bakboord en stuurboord). Bij elke roeispaan zijn twee roeiers nodig. Het schip moet daarom een bemanning van ten minste 100 personen hebben. Het kan echter gezeild worden met een bemanning van 12 tot 14 personen.

De Draken Harald Hårfagre is 35 m lang en 8 m breed, de waterverplaatsing is 70 ton. Het schip werd gebouwd van eikenhout, en heeft een reefbaar zeil van 260 m².[2]

Het schip is nu (2023) het grootste Vikingschip dat in de moderne tijd is gebouwd, maar tijdens de Vikingtijd werden veel schepen van deze grootte gebouwd. Dan zou dit een vrij gewoon Noors langschip zijn geweest.

Materialen[bewerken | brontekst bewerken]

Reizen[bewerken | brontekst bewerken]

Engeland[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2014 maakte het langschip, onder leiding van de Zweedse kapitein Björn Ahlander, zijn eerste echte reis, een drie weken durende zeiltocht van Noorwegen naar Merseyside, Engeland.[3] Daar werd het ontvangen door de Liverpool Victoria Rowing Club.[3] Het bezocht ook verschillende andere locaties rond de kust van de Britse eilanden, waaronder het eiland Man, Western Isles, Orkney en Shetland.[4]

Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Het schip verliet zijn thuishaven Haugesund, Noorwegen op 26 april 2016, op weg naar Newfoundland, met als doel de eerste trans-Atlantische oversteek en de Viking ontdekking van de Nieuwe Wereld te verkennen en te herbeleven. De route omvatte stops bij de Shetlandeilanden en Faeröer Eilanden, IJsland, en Groenland, voordat landing op Newfoundland uiteindelijk werd bereikt op 1 juni van dat jaar.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Draken Harald Hårfagre (ship, 2012).


Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]