Drie Zwanenstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2014 om 03:46. (Aanpassing coördinatensjabloon)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Drie Zwanenstraat
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Jeruzalemstraat
Eind Venkelstraat
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Drie Zwanenstraat is een straat in Brugge.

Beschrijving

Het meest waarschijnlijke is dat deze straat haar naam kreeg vanwege de brouwerij, genaamd de Drie Zwaantjes, die er zich kwam vestigen op de hoek van de Carmersstraat en de Korte Rijkepijndersstraat.

De brouwerij of jeneverstokerij De drie Zwaentkens bestond al minstens in 1564. In de Carmersstraat werd de woning van de brouwer opgetrokken en drie zwanen werden er in een gebeeldhouwd reliëf op de voorgevel aangebracht. Het huis werd in de jaren negentienzeventig gerestaureerd en behoort sinds 1974 tot de beschermde monumenten binnen de stad Brugge. In een bijgebouw aan de Korte Rijkepijndersstraat werd in 1632 een steen ingemetseld, met dit jaartal en drie zwaantjes.

De knobbelzwaan was steeds een geliefd dier in Brugge. Het stadsbestuur deed en doet nog steeds inspanningen om een zwanenkolonie op zijn kosten in de Brugse reien te laten zwemmen. Op basis van deze populariteit namen brouwers die naam als hun handelsmerk. Zo was er een brouwerij 'De grote Zwaan' en een andere 'De kleine Zwaan'. Een andere overtrof hen door zijn onderneming 'De drie Zwanen' te noemen. Ook herbergen werden graag 'In de Zwaan' genoemd.

De straat, een steeg eigenlijk, loopt van de Jeruzalemstraat naar de Venkelstraat, dus toch wel op enige afstand van de voormalige brouwerij, maar die strekte zich vroeger wellicht tot daar uit.

Externe link

Literatuur

  • Albert SCHOUTEET, De Drie Zwanenstraat, in: Brugsche Courant, 21 mei 1947.
  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036.
  • Jaak A. RAU, Een eeuw Brugge. 1800-1900, Deel I, Brugge, 2001, blz. 122.
  • Chris WEYMEIS, Brugge van Academiestraat tot Zwijnstraat. Geschiedenis van de straten in de binnenstad, Deel I, A-D, Brugge, 2011, ISBN 9781845886608.