Naar inhoud springen

Drijvende waterweegbree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drijvende waterweegbree
Drijvende waterweegbree
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Embryophyta (landplanten)
Klasse:Spermatopsida (zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Alismataceae (waterweegbreefamilie)
Geslacht:Luronium
Soort
Luronium natans
(L.) Raf. (1840)
Drijvende waterweegbree
Synoniemen
  • Alisma natans
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Drijvende waterweegbree op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Drijvende waterweegbree (Luronium natans) is een waterplant die behoort tot de waterweegbreefamilie (Alismataceae).

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een 10–90 cm hoge waterplant met deels ondergedoken rozetbladen en deels drijvende blaadjes van enkele centimeters groot. De gesteelde drijvende blaadjes zijn eirond tot elliptisch en het ondergedoken blad lijnvormig.

De drietallige bloemen zijn wit met een geel centrum en 2 cm in middellijn. De bloemen kunnen drijven op het water of enkele cm boven het water uitsteken. De dopvruchtjes zitten met 6–9 op een hoofdje dat onder water rijpt. De geribde, 2,5 mm lange en 1 mm brede vruchtjes zijn stomp en hebben een stekelpunt. De plant bloeit van mei tot augustus.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Drijvende waterweegbree is een plant van helder, oligotroof tot mesotroof (fosfaatarm), zwak zuur water. Ze komt voor in laaglandbeken, vennen, kanalen en poelen. Drijvende waterweegbree kent verschillende, in elkaar overlopende, verschijningsvormen die samenhangen met de waterdiepte en dynamiek ter plekke. In diep (meren) of stromend water (beken) worden dichte matten met rozetten gevormd, met alleen ondergedoken lijnvormige bladeren. In ondiepe delen van vennen en plassen ontwikkelen zich vanuit deze rozetten bloeiende planten met kenmerkende drijfbladeren. Op periodiek droogvallende oevers ontwikkelen zich planten met gesteelde bladeren die vaak uitbundig bloeien. De onderwatervorm kan verward worden met ondergedoken planten van moerasweegbree en jonge planten van waterweegbree, egelskop en pijlkruid.[1]

Syntaxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Drijvende waterweegbree is een kensoort voor de oeverkruid-klasse (Littorelletea). Soms komt de soort echter ook voor in vegetatie van de fonteinkruiden-klasse (Potametea).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurlijke verspreidingsgebied van drijvende waterweegbree omvat grote delen van Europa, van Zuid-Frankrijk tot Noord-Engeland en Zuid-Zweden en oostwaarts tot Noord-Duitsland en Polen.

In Nederland is het een vrij zeldzame soort met een uitgebreide verspreiding in de hoge delen van Nederland met het zwaartepunt in Noord-Brabant.

Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De drijvende waterweegbree staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen; de status in Vlaanderen is zeldzaam. De plant staat op de EU-Habitatrichtlijn. Plukken, verplanten, beschadigen, in de handel brengen of vervoeren is verboden (ook in gedroogde toestand). In Nederland is de plant beschermd in het kader van de Wet natuurbescherming.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Luronium natans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.