Drymus pumilio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drymus pumilio
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Rhyparochrominae
Geslacht:Drymus
Soort
Drymus pumilio
Puton, 1877
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Drymus pumilio is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Dwergmoswants' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Rhyparochrominae wordt ook weleens als een zelfstandige familie Rhyparochromidae gezien in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken]

De dwergmoswants is 2,4 – 3 mm lang en is daarmee de kleinste inheemse soort. Al is hij niet veel kleiner dan de haarsprietmoswants (Drymus pilicornis).

Verspreiding en habitat[bewerken]

Van deze zeldzame Europese soort zijn maar heel weinig verspreide vindplaatsen bekend. In Nederland zijn ze in Zeeland en Zuid-Limburg gevonden, in België is er een vindplaats bij Vorst.[4] Hij wordt op de bodem tussen nat of vochtig mos gevonden. Zowel een zandbodem als een kalkbodem is mogelijk. De plek moet gedeeltelijk of geheel beschaduwd zijn.

Leefwijze[bewerken]

De imago’s zijn in de regel niet in staat te vliegen en ze houden zich op tussen vochtig bladstrooisel en mos. De laatste vondsten in Zeeland waren bij een rietkraag. Imago’s zijn gevonden van maart tot in oktober en nimfen zijn bekend uit de maand juli. Vermoedelijk overwinteren de imago’s.