Naar inhoud springen

Eddie Izzard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suzy Eddie Izzard
Izzard in 2015
Izzard in 2015
Volledige naam Suzy Eddie Izzard
Geboren 7 februari 1962
Aden (Jemen)
Medium Theater (stand-up)
Televisie
Film
Nationaliteit Brits
Jaren actief 1987-heden
Onderwerp(en) Geschiedenis van de wereld, popcultuur, religie, taal, seksualiteit
Invloeden Monty Python, Steve Martin, Billy Connolly, Richard Pryor
Bekendste werk The Riches
Website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Izzard in 2005

Suzy Eddie Izzard (geboren als Edward John Izzard in Aden (Jemen), 7 februari 1962) is een Britse stand-upcomedian en acteur. Izzard werd vooral bekend door stand-up-optredens, optredens als acteur op televisie, in theater en in films, en vanwege liefdadigheidswerk. Izzard verscheen ook in televisieprogramma's als Have I Got News for You, Whose Line Is It Anyway? en de pilotaflevering van QI. In 2000 won Izzard twee Emmy Awards met de show Dress to Kill, een voor het schrijven en een voor het individuele optreden.

Komische stijl

[bewerken | brontekst bewerken]

Izzards stijl is beïnvloed door Monty Python, vooral de manier waarop tijdens optredens van het ene op het andere onderwerp over wordt gegaan. Vanwege dyslexie gebruikt Izzard zelden een script. Net zoals bij Monty Python onderbreekt Izzard zichzelf vaak met nieuwe grappen of ideeën, de personages veranderen in andere personages. Zo kan een analyse van de menselijke geschiedenis in een voorstelling zonder moeite overgaan naar gedachten over huishoudelijke apparaten.

In de tournee Stripped (2008), begon Izzard (de Engelstalige) Wikipedia te gebruiken als deel van het optreden. Met gebruik van een iPhone las Izzard voor uit artikelen, met grappen over de manier waarop Wikipedia met zichzelf omgaat. Daarbij werden onder meer de artikelen over haring, lepel, kabuki, opera en Hồ Chí Minh gebruikt.

Hoewel Izzard met humor vaak gevoelige onderwerpen bespreekt, vooral religie, is het meestal niet gemeen of beledigend. Izzard praat veel over zichzelf en de eigen persoonlijkheid, bijvoorbeeld over diens travestie ("het is mijn doel om een jurk te dragen in alle zeven continenten").

Op 18 maart 2007 stond Izzard op nummer 3 van de lijst van 100 Greatest Comedians van het Britse televisiekanaal Channel 4. In een poll in 2005 om de Comedian's Comedian te vinden werd Izzard door collega's gekozen in de top 20 van beste comedy-acts. Op de lijst met 100 beste stand-ups ooit van Comedy Central stond Izzard op nummer 75.

Tijdens de televisiespecial It's... the Monty Python Story,[1] gepresenteerd door Izzard, noemde John Cleese Izzard de "Verloren Python"; later trad Izzard met de groep op, in de rol van de overleden Graham Chapman.

In 2008 ontving Izzard van de "Literary and Historical Society" de James Joyce Award.

Marathons en prijzen

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 juli 2009 begon Izzard met een zeven weken durende marathon door het Verenigd Koninkrijk om geld in te zamelen voor Sport Relief. Izzard liep in 51 dagen 43 marathons door Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland en droeg daarbij de vlag van het betreffende land. Izzard had voor deze prestatie slechts twee weken getraind en vele (medische) specialisten raadden deze onderneming dan ook ten zeerste af. Ondanks een paar tegenslagen zoals vermoeidheid en een verstuikte enkel, finishte Izzard op 15 september 2009 met diens beste tijd (5 uur en 30 seconden). Izzard won een speciale prijs als BBC Sports Personality of the Year 2009 voor deze prestatie. Ook zond de BBC een documentaire uit over de marathonprestatie, Eddie Iz Running. Izzard trainde vervolgens voor een Ironman (triatlon), teneinde de opgebouwde conditie nog te gebruiken bij een andere prestatie.

Voor de Sport Relief-editie van 2016 liep Izzard 27 marathons in 27 dagen. Op de laatste dag moesten twee marathons gelopen worden, omdat Izzard op de vijfde dag wegens vermoeidheid een rustdag had moeten nemen.[2]

Izzard identificeerde zich voor het eerst publiekelijk als travestiet in 1992 op het Edinburgh Festival.[3][4] Volgens Izzards memoires (Believe Me - A Memoir of Love, Death and Jazz Chickens, 2017) kleedde Izzard zich voor het eerst in 'vrouwenkleding' op 23-jarige leeftijd.[5] In het verleden heeft Izzard zichzelf beschreven als "een lesbienne, gevangen in een mannenlichaam".[6] In de show Unrepeatable zei Izzard: "Vrouwen dragen wat ze willen, en dat doe ik ook". Voor Izzard is de kleding geen fetisj en niet seksueel,[7] maar is het gewoon prettig om kleren te dragen die in de westerse wereld worden gezien als typisch vrouwelijk. Izzard zei hierover in 2014: "Ik noem het geen 'drag' en zelfs geen 'travestie'. Het is gewoon 'een jurk dragen'. Het is geen 'kunstje'. Het gaat om een expressie van mezelf."[7]

Vrouwelijk voornaamwoord

[bewerken | brontekst bewerken]

Izzard, die geboren werd als man, liet in december 2020 weten aangeduid te willen worden met de Engelse voornaamwoorden 'she' en 'her' (zij/haar),[8][9][10][11] en zichzelf te zien als genderfluïde.[12] In januari 2021 zei Izzard in een interview: "als ze me zij en haar noemen vind ik dat geweldig - of hij en hem, daar zit ik niet mee. Ik geef er de voorkeur aan Eddie genoemd te worden, daarmee is alles afgedekt".[13]

Op 7 maart 2023 gaf Izzard aan voortaan de naam Suzy Eddie Izzard te gebruiken, de naam die Izzard naar eigen zeggen al vanaf tienjarige leeftijd wilde gebruiken.[14][15] Izzard gaf daarbij expliciet aan dat het anderen vrij zou staan om te kiezen welke naam ze zouden gebruiken; geen van beide zou fout zijn, aldus Izzard.[14][15]

Filmtitel (jaar) - rol

Televisieserie

[bewerken | brontekst bewerken]

Titel (jaar) - rol

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Eddie Izzard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.