Naar inhoud springen

Edzard Ernst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edzard Ernst
Ernst in 2012
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 30 januari 1948
Geboorteplaats Wiesbaden
Wetenschappelijk werk
Vakgebied complementaire geneeskunde
Bekend van Onderzoek naar en kritiek op alternatieve geneeswijzen
Alma mater Ludwig Maximilians-universiteitBewerken op Wikidata
Officiële website
De stem van Edzard Ernst
Opgenomen september 2015 (download·info)

Edzard Ernst (Wiesbaden, 30 januari 1948) is een Britse arts van Duitse komaf. Hij is de eerste hoogleraar complementaire geneeskunde in het Verenigd Koninkrijk.

Ernst werd arts in navolging van zijn vader Wolfgang Ernst (1910-1994) die arts in Bad Neuenahr was. Hij verliet in 1993 zijn aanstelling aan de Universiteit van Wenen om aan de Universiteit van Exeter een door Maurice Laing gefinancierde leerstoel complementaire geneeskunde te bemannen. Gebruikmakend van de gebruikelijke methoden van wetenschappelijk onderzoek heeft hij herhaaldelijk de onwerkzaamheid van de door hem onderzochte alternatieve therapieën aangetoond.

In 1999 werd hij Brits staatsburger. Behalve hoogleraar is hij ook journalist; hij is als hoofdredacteur verbonden aan twee medische periodieken. In het verleden schreef hij eveneens columns over alternatieve geneeswijzen voor The Guardian.[1]

Volgens Ernst is het placebo-effect van veel alternatieve behandelingen te verklaren:

"Mainstream medicine is pretty awful, too. Doctors lack empathy and time. There is plenty of evidence that people using alternative medicine don't even expect effective treatment – they are just looking for a therapeutic relationship. They are not getting it from their GP, so they look for it elsewhere."
(Vertaling: '"De reguliere gezondheidszorg is ook behoorlijk slecht. Artsen ontbreekt het inlevingsvermogen en tijd. Er is zat bewijs dat mensen alternatieve geneeskunst gebruiken en daarbij geen effectiviteit verwachten - ze verwachten louter een therapeutische relatie. Ze krijgen die niet van hun reguliere arts, dus zoeken ze elders."')

— Edzard Ernst[2]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bekocht of behandeld: de feiten over alternatieve geneeswijzen (2010) (met Simon Singh)