Eerste molaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tanden in volwassen gebit

Snijtanden

Hoektand

Premolaren

Molaren

Verstandskies

Tanden in melkgebit

Melksnijtanden

Melkhoektand

Melkmolaren

Afbeelding
Eerste molaar
De eerste molaren in een volwassen gebit. Zie ook: eerste melkmolaren.
Portaal  Portaalicoon  Biologie
Portaal  Portaalicoon  Tandheelkunde

De eerste molaar is een tand in de achterste delen van de mond, achter de premolaren (zie afbeelding). In een normale gebitsituatie is het de 6e tand vanaf het midden van de mond (centrale snijtanden). In een normaal volwassen gebit bevinden zich in totaal 4 eerste molaren, één in elk kwadrant. De eerste molaar breekt in de regel door op 6-jarige leeftijd.

Achter de eerste molaren bevinden zich de tweede molaren. Beide hebben grofweg dezelfde kenmerken en functie. Over deze onderwerpen is daarom meer te lezen in het artikel molaar.

Morfologie[bewerken]

Eerste molaren in de bovenkaak en onderkaak hebben in de regel drie wortels met elk een zenuwkanaal. Toch zijn ze morfologisch zeer verschillend van elkaar: Ondermolaren hebben twee mesiale wortels en een distale wortel. Bovenmolaren daarentegen hebben een mesiaal, distaal en een palatinale wortel.

Internationale tandnummering[bewerken]

Om onduidelijkheid te voorkomen heeft elke tand in het menselijke gebit door de internationale tandnummering een nummer, gebaseerd op het kwadrant en de precieze plaats vanaf het midden. Hieronder zijn de nummers van de eerste molaren gegeven (in een volwassen gebit). In een melkgebit wijkt de tandnummering af.

  • Rechtsboven: 16
  • Linksboven: 26
  • Linksonder: 36
  • Rechtsonder: 46

Röntgenbeeld van een element 46