Verstandskies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tanden in volwassen gebit

Snijtanden

Hoektand

Premolaren

Molaren

Tanden in melkgebit

Melksnijtanden

Melkhoektand

Melkmolaren

Afbeelding
Verstandskies
De verstandskiezen in een volwassen gebit. In het melkgebit zitten geen verstandskiezen.
Portaal  Portaalicoon  Biologie
Portaal  Portaalicoon  Tandheelkunde
Een doorbrekende verstandskies 48 bij een 22-jarige vrouw.
Alveolitis, ontstaan na het trekken van een verstandskies. Ook de hechtingen zijn hier nog zichtbaar
Een verstandskies die horizontaal geïmpacteerd was.

Een verstandskies (vooral gebruikelijk in Nederland) of wijsheidstand (algemeen Vlaams)[1] is een gebitselement bij de mens.

Naam[bewerken]

Een verstandskies zou zo heten omdat verstandskiezen pas laat opkomen, net als volgens sommigen het verstand. In ouder Nederlands sprak men ook wel van wijsheidskies. In Vlaanderen is wijsheidstand nog steeds het meest gangbare woord. Verstandskies, wijsheidskies en wijsheidstand gaan terug op het Latijnse dens sapientiae, 'tand der wijsheid'. Dit verklaart ook waarom de woorden voor verstandskies in veel talen zo op elkaar lijken: veel medische termen zijn leenvertalingen uit het Latijn, dat lang de voornaamste wetenschapstaal was. Het zijn de laatste tanden die bij de mens doorkomen.

De alternatieve volksetymologische verklaring dat verstandskiezen zo worden genoemd omdat ze achter in de mond staan (ver-stands-kies) is onwaarschijnlijk.

Wel of geen verstandskiezen?[bewerken]

Niet bij iedereen groeien deze kiezen, en bij degenen die verstandskiezen krijgen, groeien ze ook niet noodzakelijkerwijs alle vier. Wanneer een verstandskies niet gevormd wordt spreekt men van agenesie van de verstandskies. Wanneer een verstandskies tijdens de doorbraak vastloopt door plaatsgebrek of een verkeerde doorbraakrichting spreekt men van een geïmpacteerde verstandskies. Wanneer een verstandskies zonder aanwijsbare reden stokt in zijn doorbraak spreekt men van een geretineerde verstandskies. Soms groeien er meer dan vier kiezen.

Internationale tandnummering[bewerken]

Twee verstandskiezen
(28 en 38)

Om onduidelijkheid te voorkomen heeft elke tand in het menselijke gebit door de internationale tandnummering een nummer, gebaseerd op het kwadrant en de precieze plaats vanaf het midden. Hieronder zijn de nummers van de verstandskiezen gegeven.

 • Rechtsboven: 18
 • Linksboven: 28
 • Linksonder: 38
 • Rechtsonder: 48

Pathologie van de verstandskies[bewerken]

De meest voorkomende pathologie bij de verstandskies is de pericoronitis. Het is een ontsteking van het tandvlees rond de tandkroon van een nog niet volledig uitgekomen verstandskies. Het wordt gekenmerkt door pijn, een beperkte mondopening en slikklachten.

Verwijdering van de verstandskiezen[bewerken]

Wanneer een verstandskies voor problemen zorgt of kan gaan zorgen, kan de tandarts in overleg met de patiënt besluiten om de verstandskies te verwijderen. Wanneer er geen problemen worden verwacht met het verwijderen van de verstandskies, dan zal de tandarts dit zelf doen. Wanneer de tandarts het verwijderen van een verstandskies als moeilijk beschouwt, zal deze de patiënt vaak doorverwijzen naar een kaakchirurg. Vaak zal van tevoren een röntgenfoto van de verstandskies gemaakt moeten worden om de wortelstructuur van de verstandskies te kunnen zien. Wanneer de kaakchirurg het besluit neemt dan wordt de kies onder plaatselijke verdoving getrokken. In enkele gevallen wordt de verstandskies in 2 of 3 delen verwijderd. Wanneer de patiënt angst voor dit soort behandelingen heeft, dan kan hij kiezen om de verstandskiezen onder sedatie te laten trekken. Dit gebeurt vaak poliklinisch. Een alternatief is de verstandskiezen onder narcose laten trekken, dit vereist wel een dagbehandeling of een opname in het ziekenhuis. Deze ingreep duurt maximaal 1 uur.

Enkele redenen om een verstandskies te verwijderen:

 • wanneer de verstandskies de kies ervoor aantast
 • bij chronische of terugkerende acute pericoronitis
 • wanneer de verstandskies carieus is
 • wanneer de verstandskies parodontaal is aangedaan
 • wanneer behandeling of mondhygiëne onmogelijk is, bijvoorbeeld doordat de verstandskies te ver achterin ligt
 • preventief, er wordt verwacht dat de verstandskies in de toekomst een van de bovengenoemde problemen zal geven.

Nabehandeling na verwijdering verstandskies[bewerken]

Over het algemeen kunnen na verwijdering van een verstandskies de volgende verschijnselen optreden:

 • zwelling van de wang
 • pijn
 • enig nabloeden
 • enige beperking van de mondopening
 • mogelijk enige temperatuursverhoging

De zwelling kan men beperken door zo snel mogelijk na de behandeling blokjes ijs of een ijskompres tegen de wang of lob te houden. Men doet dit 30 minuten lang zonder onderbreking. De zwelling zal na drie dagen het grootst zijn en na vijf dagen langzaam slinken (exclusief de dag van de behandeling).

Tegen napijn kan men pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen (welke eveneens ontstekingsremmend is). Men neemt deze bij voorkeur twee of drie uur na de behandeling, voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Men gebruikt geen aspirine, Aspro of Chefarine. Deze verdunnen het bloed en dit is ongunstig voor nabloedingen.

Bij een nabloeding moet de mond eerst goed gespoeld worden met lauw water. Door zacht te bijten op een klein verbandgaas kan het bloeden gestopt worden (duurt ongeveer 45-60 minuten).

De wond kan worden ontzien door weinig hard voedsel te gebruiken. Melkproducten kunnen slechts met mate gebruikt worden: deze vergroten slijmvorming in de mondholte. Roken en alcohol zijn zeer slecht voor de genezing van de wond.

Men dient op de dag van de behandeling niet te spoelen en alleen de tanden ver van de wond vandaan te poetsen. De dag na de behandeling mogen ook de tanden en kiezen bij de wond voorzichtig gepoetst worden met een zachte tandenborstel, maar niet op eventuele hechtingen.

Na de maaltijden spoelen met chloorhexidine 0,12% of lauw zout water. Dit houdt de wond schoon. Men gebruikt géén commercieel spoelmiddel, bijvoorbeeld Listerine. In sommige gevallen geeft de arts een spuitje mee om de wond en hechtingen schoon te spuiten.

De hechtingen vallen er in de regel na 7 tot 14 dagen vanzelf uit.

Verhoging van de lichaamstemperatuur naar meer dan 39,5 graden of forse pijn na 10 dagen zijn ongewoon. In dit geval kan het beste contact worden opgenomen met de kaakchirurg of tandarts.

Controverse[bewerken]

Preventief verwijderen van verstandskiezen is in ontwikkelde landen een veel voorkomende behandeling zonder dat er veel wetenschappelijk bewijs is dat deze behandeling ondersteunt.[2] In 2006 publiceerde de Cochrane Collaboration een literatuuronderzoek om het effect van preventieve verwijdering te bestuderen. Er was betrouwbaar bewijs dat preventieve verwijdering het later scheef zitten van snijtanden niet beïnvloedde. De auteurs suggereerden dat het aantal ingrepen met minstens 60% verminderd kan worden.[3] Andere onderzoeken komen tot soortgelijke conclusies.[2]

In het Verenigd Koninkrijk adviseert de National Institute for Health and Clinical Excellence dan ook dat geïmpacteerde verstandskiezen die ziektevrij zijn kunnen blijven zitten.[4] In de Verenigde Staten daarentegen adviseert de American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons dat alle verstandskiezen preventief verwijderd worden op jonge leeftijd.[5] Dit suggereert dat aanbevelingen betreffende verwijdering sterk afhangen van het land waar de patiënt woont en dat commerciële belangen een rol spelen. In de VS is dit een grote industrie waar ieder jaar 3 miljard dollar uitgegeven wordt om jaarlijks 10 miljoen verstandskiezen te verwijderen bij circa 5 miljoen mensen.[2] Geschat wordt dat twee derde van deze ingrepen niet noodzakelijk zijn.[2] De American Public Health Assocation echter, bepleit terughoudendheid bij het verwijderen van de verstandskiezen met als belangrijkste argumenten dat veruit de meeste geïmpacteerde verstandskiezen zonder problemen kunnen blijven zitten, terwijl er bij het verwijderen ervan een reële kans bestaat op ernstige, soms permanente, complicaties.[6]. Zo kunnen er zenuwen beschadigd raken waardoor permanente gevoelloosheid optreedt in lip, tong of wang, wat weer kan leiden tot kwijlen, geheel of gedeeltelijk niet meer kunnen proeven en problemen met praten. Volgens Amerikaans onderzoek gebeurt dit jaarlijks bij ongeveer 11.000 Amerikanen.[2]. Andere mogelijke complicaties zijn onder andere schade aan naastgelegen gebitselementen, gebroken kaak, ernstige bloedingen, schade aan kaakgewrichten en infecties.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Noten en referenties[bewerken]

 1. Correct Nederlands en woordenboeken, VRTtaal.net
 2. a b c d e f Jay W. Friedman, DDS, MPH (September 2007). The Prophylactic Extraction of Third Molars: A Public Health Hazard. American Journal of Public Health 97 (9): 1554–1559 . Geraadpleegd op 2009-11-04.
 3. The Cochrane Collaboration (2005). Interventions for treating asymptomatic impacted wisdom teeth in adolescents and adults (John Wiley and Sons, Ltd). PMID: 15846686. DOI: 10.1002/14651858.CD003879.pub2. Geraadpleegd op 2006-11-30.
 4. http://guidance.nice.org.uk/TA1/Guidance/pdf/English
 5. https://web.archive.org/web/20100728221912/http://www.aaoms.org/wisdom_teeth.php
 6. Opposition to Prophylactic Removal of Third Molars (Wisdom Teeth). www.apha.org. Geraadpleegd op 2018-12-01.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek verstandskies in het WikiWoordenboek op.