Eesti Reformierakond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eesti Reformierakond
Estse Hervormingspartij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Taavi Rõivas
Mandaten
Zetels Zetels in het Parlement

Zetels in het Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 18 november 1994
Algemene gegevens
Actief in Estland
Hoofdkantoor Tõnismäe 9
Tallinn 10119
Aantal leden 12972
Richting Centrumrechts
Ideologie Liberalisme
Klassiek-liberalisme
Marktliberalisme
Kleuren Geel en blauw
Jongerenorganisatie Estse Hervormingspartij Jeugd
Europese fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Eesti Reformierakond (Estse Hervormingspartij) is een liberale pro-vrije markt politieke partij in Estland. De partij wordt geleid door voormalig premier van Estland, Taavi Rõivas, en heeft 33 zetels van de 101 in de Riigikogu, waardoor het de grootste partij is in het parlement. De Hervormingspartij zit sinds haar oprichting in 1994, op drie jaar na, in alle regeringen van Estland.

De partij werd gesticht door de toenmalige voorzitter van de Bank van Estland, Siim Kallas, als een splinterpartij van de Nationale Coalitiepartij Pro Patria. Bij de verkiezingen van 1995 won ze 19 zetels in de Riigikogu, en werd zo de op één na grootste partij. De Hervormingspartij verving de Estse Centrumpartij in de regering in de herfst van 1995 en bleef daar tot 1996. Bij de verkiezingen van 1999 verloor de partij één zetel, maar kwam terug in de regering in een coalitie met de Pro Patria Unie en de Sociaaldemocratische Partij. De partij bleef vanaf toen in de regering in verscheidene coalities, met Taavi Rõivas als premier sinds 2014. Bij de verkiezingen van 2007 kreeg de partij 31 zetels, een winst van 12 zetels, en werd zodanig voor de eerste keer de grootste partij. De partij verhoogde haar zetelaantal opnieuw in 2011, naar een totaal van 33 zetels. Bij de parlementsverkiezingen op 1 maart 2015 haalde de partij drie zetels minder, maar bleef het met 30 zetels de grootste partij.

Omdat de Hervormingspartij heeft deelgenomen in de meeste regeringscoalities van Estland sinds het midden van de jaren 1990, is haar invloed groot geweest, vooral op vlak van de vrije markt en het laagbelastingenbeleid. De partij is een volwaardig lid van de Liberale Internationale sinds 1996, en was daarvoor een waarnemend lid tussen 1994 en 1996. Ook is ze een volwaardig lid van de Partij van Europese Liberalen en Democraten. De stichter en eerste voorzitter van de Hervormingspartij, Siim Kallas, was van 2004 tot 2014 commissaris van de Europese Commissie. Hij was ook een van de vicevoorzitters van de Commissie-Barroso I en II. In de Commissie-Juncker is voormalig minister-president Andrus Ansip commissaris en tevens een van de vicevoorzitters.