Effectief altruïsme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Professor Peter Singer over Effectief Altruïsme. Londen, 2015.

Effectief altruïsme is een filosofie en sociale beweging die pleit voor het gebruik van bewijsmateriaal (“evidence”) en rationele overwegingen om de meest effectieve manieren te bepalen om voor anderen “het goede” te doen. Altruïsme verwijst naar een inzet voor anderen – in tegenstelling tot egoïsme, dat alleen het eigenbelang vooropstelt. Effectief betekent het maximale doen met de beschikbare middelen, in tegenstelling tot iets goed doen, en het baseren van keuzes op bewijsmateriaal en logica, in plaats van alleen te doen wat goed voelt of intuïtief aantrekkelijk lijkt.

Mensen die effectief altruïsme omarmen worden vaak effectieve altruïsten genoemd. Hoewel de beweging sterk leeft in de non-profit-sector, is de filosofie breder van toepassing op het ondersteunen van alle wetenschappelijke projecten, bedrijven en beleidsinitiatieven die kunnen worden genomen om levens te redden, mensen te helpen, of de grootste positieve impact hebben.

Prominente voorstanders[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de grondleggers van de beweging is professor en ethicus Peter Singer.[1][2] Andere bekende voorstanders zijn onder meer: