Eglegemvijver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eglegemvijver
Eglegemvijver (België (hoofdbetekenis))
Eglegemvijver
Situering
Coördinaten 51° 0′ NB, 4° 27′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,36 km²
Foto's
Eglegemvijver
Eglegemvijver
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Eglegemvijver is een groot gegraven meer van 36 ha dat een diepte van meer dan 20 meter bereikt. Het merendeel van de vijver ligt op het grondgebied van Hombeek (Mechelen) in de provincie Antwerpen. Het zuidelijkst gelegen deel van deze vijver ligt in de gemeente Zemst, provincie Vlaams-Brabant. Het domein is eigendom van de Vlaamse Overheid en wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

De vijver is genoemd naar de Hoeve Eglegem (niet te verwarren met het ook aan het meer gelegen Kasteel van Relegem). Op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is deze hoeve te zien onder de naam Egligem.

Het meer is populair bij natuur- en vogelliefhebbers en recreanten. Rond het meer kan men de watervogels observeren en in het meer kan men hengelen, zeilen, windsurfen en peddelsurfen. Gemotoriseerde watersporten zijn net als zwemmen niet toegelaten. Honden moeten er aan de leiband.

Om het watervlak te mogen gebruiken dien je lid te zijn van één van de verenigingen (zie hieronder).

Geschiedenis[bewerken]

De Eglegemvijver werd op het eind van de jaren zestig gegraven als zandwinningsput om de nabijgelegen snelweg E19 tussen Antwerpen en Brussel aan te leggen. Bij Koninklijk Besluit (KB) van 29 juli 1993 werd de eigendom van de Eglegemvijver overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap. Vroeger werd 'de put' beheerd door Bloso, maar sinds 2006 is het beheer overgedragen aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Het ANB wil de natuurwaarden van de Eglegemvijver beschermen en zachte vormen van recreatie toelaten.

Verenigingen[bewerken]

De hieronder vermelde sportclubs hebben accommodaties aan de oever van de Eglegemvijver.

De hieronder vermelde sportclubs hebben geen accommodaties.

  • Egleghems collectief - Vissen

De hieronder vermelde sportclubs of verenigingen hebben accommodaties in de buurt van de Eglegemvijver.

Externe link[bewerken]