Peddelsurfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stand-up paddle surfen
Stand-up paddle surfer
Algemene gegevens
Type Watersport
Categorie Vaarsporten
Locatie Zee of Meer
Verwante sporten
Verwante sporten Golfsurfen, Kitesurfen, Windsurfen, Bodysurfen, Branding- of surfkajakken
Portaal  Portaalicoon   Sport

Peddelsurfen (ook wel suppen of stand-up paddleboarding) is een watersport ontstaan uit het surfen. Peddelsurfers staan op een SUP-board, een soort surfplank, en bewegen zich voort door gebruik te maken van een peddel.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De moderne vorm van het peddelsurfen is ontstaan in Hawaï in de 20e eeuw. Het op een plank staan waarbij men zich voortbeweegt met een peddel bestaat echter al duizenden jaren. Surfer Laird Hamilton definieerde en moderniseerde het peddelsurfen als sport in de jaren 1990.

In 2012 werd het eerste wereldkampioenschap peddelsurfen georganiseerd door de International Surfing Association.

Uitrusting[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste surfplanken, ook wel SUP-boards genoemd, die gebruikt worden zijn tussen de 3 en 4,5 meter lang. De surfplanken variëren in grootte, dit wordt uitgedrukt in liters. Wijdere planken geven een betere stabiliteit en worden ook wel gebruikt om yoga of sportvisserij op uit te oefenen.

Bij het peddelsurfen wordt gebruikgemaakt van een peddel waarmee de gebruiker zichzelf en de surfplank over het water voortstuwt. De peddel heeft een blad, een steel en een handvat en is in een ideaal geval zo'n 20 tot 40 centimeter langer dan de gebruiker. De peddel kan gemaakt zijn van hout, kunststof of aluminium en is drijvend.

Een koord wordt gebruikt om de gebruiker te verbinden aan de plank waardoor deze niet bij de gebruiker vandaan drijft mocht deze er vanaf vallen. Het koord wordt bevestigd aan de enkel of kuit van de surfer.

Zie de categorie Paddle surfing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.