Eleonora Gonzaga (1630-1686)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eleonora Gonzaga
1630 - 1686
Eleonora Gonzaga
Koningin- en keizerin-gemalin van het HRR
Aartshertogin-gemalin van Oostenrijk
Koningin-gemalin van Bohemen
Koningin-gemalin van Hongarije
Periode 1651 - 1657
Voorganger Maria Leopoldina van Oostenrijk
Opvolger Margaretha Theresia van Spanje
Vader Carlo II Gonzaga
Moeder Maria Gonzaga
Graf van Eleonora Gonzaga

Eleonora Maddalena Gonzaga (Mantua, 18 november 1630Wenen, 6 december 1686) was prinses van Mantua. Ze was een dochter van hertog Carlo II Gonzaga van Nevers en Rethel en diens vrouw Maria Gonzaga.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Ze huwde op 30 april 1651 te Wiener Neustadt met de 22 jaar oudere keizer Ferdinand III van het Heilige Roomse Rijk (1608-1657) en werd daarmee zijn derde vrouw. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen voort:

Culturele invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Eleonora was een ontwikkelde en vrome vrouw. Ze schreef gedichten, leidde een literaire vereniging en bevorderde het culturele leven in Wenen. Hoewel ze Rooms-katholiek was, stimuleerde ze ook protestante schrijvers. Daarnaast stichtte ze verschillende kloosters, waaronder het ursulinenklooster in Wenen. Na de dood van haar man in 1657 bleef zij zowel cultureel als religieus actief. Zo was zij onder meer verantwoordelijk voor de uitbreiding van de leopoldinische vleugel van de Hofburg na een brand in 1668.

Stichter van Orden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1662 stichtte zij een Damesorde, de Orde van de Slavinnen van de Deugd.

Zes dagen na de brand in 1668 werd een kruis waarop relikwieën waren aangebracht, waaronder een "splinter van het kruis waaraan Jezus was gestorven", ongeschonden in de as teruggevonden. De Habsburgers hielden dit voor een wonder en besloten de Orde van het Sterrenkruis in te stellen die aan dit mirakel herinnert. Er werd een processie gehouden en de prins-aartsbisschop van Wenen maakte een proces-verbaal van het "wonder" op. Paus Clemens IX publiceerde in zijn bul "Redemtoris et Domini nostri" de erkenning door de Heilige Stoel en de bijzondere privileges van de Orde. Op 18 september 1668 verklaarde de keizerin-weduwe de "Hoge Beschermvrouwe" van de Orde te zijn.

Onderscheidingen en eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Eleonora overleed op 56-jarige leeftijd en werd bijgezet in de keizerlijke grafkelder te Wenen.

Zie de categorie Eleanor Gonzaga (1630-1686) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.