Antilliaanse fluitkikkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eleutherodactylus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Antilliaanse fluitkikkers
Volwassen exemplaar Eleutherodactylus iberia op een horloge ter vergelijking.
Volwassen exemplaar Eleutherodactylus iberia op een horloge ter vergelijking.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Eleutherodactylidae
Onderfamilie: Eleutherodactylinae
Geslacht
Eleutherodactylus
Duméril & Bibron, 1841
Afbeeldingen Antilliaanse fluitkikkers op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Antilliaanse fluitkikkers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Antilliaanse fluitkikkers[1] (Eleutherodactylus) zijn een geslacht van kikkers uit de familie Eleutherodactylidae.[2]

De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Duméril & Gabriel Bibron in 1841. Ze behoorden lange tijd tot de familie fluitkikkers (Leptodactylidae) en later tot de de Brachycephalidae. De wetenschappelijke naam Eleutherodactylus is afgeleid uit het Grieks en betekent vrij vertaald 'vrijgelegen tenen' ( ἐλεύθερος of eleutheros betekent 'vrij' en dactylos betekent 'teen').

De meeste soorten blijven klein en worden niet langer dan 4 centimeter. De mannetjes maken ondanks de geringe lengte een enorm kabaal met de kwaakblaas, voornamelijk in de paartijd. Een groot aantal soorten produceert een fluitachtige lokroep, die kilometers ver te horen is. Niet alle soorten kunnen dergelijke geluiden maken. Enkele Antilliaanse fluitkikkers zijn uitgezet in streken waar ze van nature niet voorkomen. Ze worden hier soms beschouwd als een invasieve soort en worden gezien als een plaagsoort. De kikkers beconcurreren de lokale soorten en brengen ziektes over.

De Antilliaanse fluitkikkers lijken uiterlijk op boomkikkers (Hylidae). Ze zijn klein en hebben een gladde huid. Tussen de tenen aan de achterpoten zijn vaak zwemvliezen aanwezig. De vingers en tenen dragen hechtschijfjes zodat de fluitkikkers goed kunnen klimmen. Het zijn erg actieve diertjes en sommige soorten hebben een enorme verspreidingsdichtheid tot wel 20.000 exemplaren per hectare.

Het geslacht van de Antilliaanse fluitkikkers is zeer soortenrijk, er zijn 191 soorten en er komt er regelmatig eentje bij. In 2012 bijvoorbeeld werd de soort Eleutherodactylus feichtingeri voor het eerst wetenschappelijk beschreven en in 2015 werden er vijf nieuwe soorten toegevoegd.[3]

De soorten uit dit geslacht worden nog weleens per ongeluk geïmporteerd omdat sommige soorten de eieren aan (gekweekte) planten vastmaken.

Soorten[bewerken]

Geslacht Eleutherodactylus

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]