Elim Chan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elim Chan
Elim chan-1547940008.jpg
Algemene informatie
Geboren 1986
Geboorteplaats Hongkong
Werk
Genre(s) Klassieke muziek
Beroep Dirigent
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Elim Chan (Chinees: 陳以琳; Hongkong; 1986) is dirigente en zal als chef-dirigent starten bij het Antwerp Symphony Orchestra tijdens het komende muzikale seizoen 2019-2020.

Studies en muzikale loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Elim Chan werd geboren in Hongkong en studeerde aan het 'Smith College' en de 'University of Michigan'. Tijdens haar studies in Michigan had ze de muzikale leiding over het University of Michigan Campus Symphony Orchestra en het Michigan Pops Orchestra. In 2013 maakte ze deel uit van het Bruno Walter Conducting Scholarship en in 2015 volgde ze masterclasses bij Bernard Haitink in Lucerne. Chan werd in 2014 de eerste vrouwelijke winnaar van de Donatella Flick Conducting Competition. Dankzij haar overwinning was ze tijdens het seizoen 2015-2016 als assistent-dirigent verbonden aan het London Symphony Orchestra. Het seizoen daarop maakte ze deel uit van het Dudamel Fellowship-programma bij de Los Angeles Philharmonic. Hoogtepunten in 2017/2018 waren haar debuutconcerten bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Philharmonia Orchestra, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het 'Frankfurt Radio Symphony Orchestra', het 'Orchestre National de Lyon', het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Houston Symphony. Verder werd Elim Chan opnieuw uitgenodigd door het London Symphony Orchestra voor concerten in Londen en aan de 'Music Academy of the West' in Santa Barbara, en door het 'Orquesta Filarmónica de Universidad Nacional Autónoma de Mexico' waar ze vaste gastdirigent is.

Ze maakte haar Amerikaanse debuut bij de symfonische orkesten van Berkeley, Detroit en Chicago en debuteerde bij het Mariinsky Orchestra, het Orchestre Philharmonique de Luxembourg, het Nationaal Orkest van België, het Australian Youth Orchestra en het Orquesta Filarmónica de Gran Canaria en op het Lucerne Festival met het 'Lucerne Festival Academy Orchestra'. Ze was ook opnieuw te gast bij de Hong Kong Philharmonic.

Eerder stond ze voor het National Arts Centre Orchestra in Ottawa en het Orchestre de la Francophonie, als onderdeel van het NAC Summer Music Institute in 2012, waar ze samenwerkte met Pinchas Zukerman. Ze nam deel aan het Musical Olympus Festival in Sint-Petersburg en volgde workshops bij het Cabrillo Festival Orchestra en Baltimore Symphony Orchestra (met Marin Alsop, Gerard Schwarz en Gustav Meier).

Vanaf seizoen 2019-2020 wordt ze chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra. Chan, die in de voetsporen treedt van onder meer Edo de Waart en Jaap van Zweden, is de jongste chef-dirigent die het Antwerp Symphony Orchestra ooit heeft gehad. Het orkest wil een zo groot mogelijk publiek ontroeren en inspireren met concertbelevingen van het hoogste niveau. Het orkest bestaat uit 78 geëngageerde muzikanten in vast dienstverband en heeft zijn vaste residentie in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]