Emil von Sauer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emil Sauer op 25 november 1905 tijdens de opname op de Reproductie-piano van Welte-Mignon in Leipzig. Links: Karl Bockisch

Emil Georg Konrad (von) Sauer (Hamburg, 8 oktober 1862Wenen, 29 april 1942) was een Duitse componist, pianist en muziekpedagoog.

Biografie[bewerken]

Sauer (het von kwam pas in 1917 toen hij in de adelstand werd verheven) kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn moeder. Die liet hem voorspelen bij Anton Rubinstein, die hem een aanbeveling gaf voor zijn broer, Nikolaj Rubinstein, die directeur was van het Conservatorium van Moskou, waar hij zich in 1879 inschreef.

Na de dood van zijn leermeester ging hij in 1882 naar Engeland. "Niemand wilde naar mij luisteren" zei hij daarover.[bron?] Hij keerde terug naar Duitsland, waar hij van 1884 tot 1885 les kreeg van Franz Liszt in Weimar. Zijn eerste concert gaf hij op 15 januari 1885 in Berlijn, waar hij het eerste pianoconcert van Xaver Scharwenka speelde. Zijn eerste tournee in de Verenigde Staten was een groot succes, maar hij ergerde zich onmiddellijk aan de Amerikaanse wijze van publiciteit maken. Vanaf 1901 werkte hij aan het Weense conservatorium, waar hij meesterklassen voor piano gaf. Tot aan zijn dood bleef hij dit doen en ondernam uitgebreide concerttournees door Europa en de Verenigde Staten. Ook redigeerde hij talrijke werken van Liszt, Schumann en Brahms.

Eerbewijzen[bewerken]

Werken[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Von Sauer schreef onder meer pianoconcerten, sonates, etudes en liederen. Verder schreef hij muziekpedagogische boeken en in 1900 schreef hij een autobiografie.

Selectie uit zijn werken[bewerken]

  • Pianoconcert in e
  • Pianoconcert Nº2 in c 1901)
  • Pianosonate in D
  • Pianosonate in Es
  • *Etudes de Concert
  • Suite moderne

Literatuur[bewerken]

  • Meine Welt. Bilder aus dem Geheimfache meiner Kunst und meines Lebens (Autobiographie, Stuttgart 1901)

Literatuur[bewerken]

Anita Boyle Renfroe: Emil von Sauer; A catalogue of his piano works. Louisville, Ky., Southern Baptist Theological Seminary, Diss., 1981 Microfiche.

Muziek[bewerken]

  • Emil von Sauer - The complete commercial recordings. 3 CD. Marston, 1998. EAN 6