Energie-investeringsaftrek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De energie-investeringsaftrek (EIA) is in Nederland een fiscale aftrekregeling die investeringen van ondernemingen in energiebesparende en duurzame bedrijfmiddelen, onder andere windenergie op land, warmte-krachtkoppeling, biomassa en fotovoltaïsche zonne-energie te stimuleren. De uitvoering wordt gedaan door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL) in samenwerking met de Belastingdienst.

De energie-investeringsaftrek is 41,5% van de in aanmerking komende energie-investeringen in 2015 met een minimum van € 2.500 aan investeringen. Aan de energie-investeringsaftrek is een maximum investering van € 118.000.000 per bedrijf per jaar verbonden.

De EIA werkt met een zogenaamde Energielijst, waarop naast een generieke energiebesparingsnorm een aantal aangewezen bedrijfsmiddelen en voorbeelden vermeld staan. Jaarlijks wordt de lijst aangepast aan de actualiteit. Ieder jaar wordt het budget aangepast aan de geschatte vraag naar ondersteuning. Maar het komt weleens voor dat de EIA voortijdig wordt gesloten in verband met budgetoverschrijding (meer aanvragen dan waar geld voor was gereserveerd).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]