Scherpe fijnstraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Erigeron acer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scherpe fijnstraal
zaad met vruchtpluis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Astereae
Geslacht:Erigeron (Fijnstraal)
Soort
Erigeron acer
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Scherpe fijnstraal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Scherpe fijnstraal (Erigeron acer, synoniem: Erigeron acris) is een tweejarige plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt voor in Europa. Scherpe fijnstraal staat op de Vlaamse Rode Lijst planten als kwetsbaar.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt 20-50 cm hoog en vormt een bladrozet met lancetvormige bladeren. Ze bloeit van juni tot in augustus. Scherpe fijnstraal heeft een meestal donkerrode stengel, die ruwbehaard, maar naar boven zacht behaard en trosvormig vertakt is. De bladen zijn langwerpig, stomp, ruwbehaard, gaafrandig, ze staan vrij ver uiteen en de onderste zijn in een steel versmald. De takken dragen ieder meestal één bloemhoofdje. Deze vormen samen een losse, onregelmatige schermvormige pluim. De 6-14 mm brede bloemhoofdjes hebben draaddunne lintbloemen, die ongeveer even lang zijn als de omwindselblaadjes. De vruchtbodem is vlak en naakt. De vruchtjes zijn nootjes met vruchtpluis.

vruchtpluis

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Scherpe fijnstraal komt voor op open, matig voedselarme droge en stenige plaatsen zoals bermen, duinen, dijken, muren, spoorwegterreinen en steengroeves. In Nederland is ze vrij algemeen in de duinen en rond Amsterdam, daarbuiten zeldzaam. In België is de plant vrij zeldzaam in de kuststreek en in Lotharingen, elders zeer zeldzaam en achteruitgaand.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Scherpe fijnstraal is een kensoort voor het verbond van de droge, kalkrijke duingraslanden (Polygalo-Koelerion), een groep van plantengemeenschappen van soortenrijke droge graslanden op kalk- en voedselrijke zeeduinen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Erigeron acer op Wikimedia Commons.