Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink
Wiegman (2008)
Algemene informatie
Volledige naam Emma Eleonora Wiegman-van Meppelen Scheppink
Geboren 24 juli 1975
Partij RPF (1989-2000)
ChristenUnie (2001-heden)
Religie Protestantse Kerk in Nederland
Titulatuur drs.
Politieke functies
1996 Voorzitter RPF-jongeren
2002-2007 Gemeenteraadslid Zwolle
2007-2012 Tweede Kamerlid
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Emma Eleonora (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink (Haarlem, 24 juli 1975) is een Nederlandse zorgmanager en voormalig politica. Van 2007 tot 2012 was zij Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding en werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Wiegman-van Meppelen Scheppink studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Na haar studie verrichtte zij naast haar moederschap op oproepbasis thuiswerk als bureauredacteur voor uitgevers en tijdschriften.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 werd Wiegman lid van de jongerenorganisatie van de Reformatorische Politieke Federatie en organiseerde ze politieke jongerenbijeenkomsten. In het voorjaar van 1996 werd Wiegman voorzitter, maar na een paar maanden stapt zij alweer op vanwege onenigheid binnen het bestuur. In reactie daarop zette de Algemene Ledenvergadering het gehele bestuur af omdat zij niet als eenheid functioneerde.[1]. Daarna werd zij landelijk bestuurslid van de RPF en in 2002 werd zij voor diens opvolger de ChristenUnie tot gemeenteraadslid in haar woonplaats Zwolle gekozen.

In 2006 werd zij op de zevende plaats op de landelijke kieslijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer gezet. Wiegman kwam aanvankelijk niet in de Tweede Kamer omdat haar partij zes zetels behaalde. Doordat André Rouvoet als eerstgeplaatste op de lijst een ministerspost in het kabinet-Balkenende IV innam, kwam ze per 1 maart 2007 alsnog in de Tweede Kamer. Zij hield haar maidenspeech op 14 maart 2007 bij het debat over de Europese Top.[2] Voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2007 was ze tevens lijstduwer voor Overijssel.

Bij de Kamerverkiezingen in 2010 stond ze op nummer drie van de CU-lijst en werd ze herkozen met ruim 10.500 stemmen. Ze was voor haar fractie woordvoerder op de terreinen zorg, jeugd, milieu en landbouw.

Wiegman werd op 5 juli 2012 door de Volkskrant genoemd als meest succesvol motie-indienend Kamerlid van de afgelopen zes jaar. Zij had 100 moties aangenomen weten te krijgen; haar partijgenoot Joël Voordewind stond op de tweede plaats met 95 aangenomen moties.[3]

Na de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 keerde Wiegman-van Meppelen Scheppink niet terug in de Tweede Kamer. Ze vond een vervolgbaan bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) als regiomanager Noord (Friesland, Groningen, Drenthe, Zwolle/Flevoland). Op 1 februari 2014 werd zij directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging.[4] Per 1 maart 2018 vertrekt zij daar om aan de slag te gaan als directeur van de Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland.[5]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Wiegman-van Meppelen Scheppink is getrouwd, heeft drie kinderen en is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]