Etten (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Etten
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Etten (Gelderland)
Etten (Gelderland)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Oude IJsselstreek
Coördinaten 51° 55′ NB, 6° 20′ OL
Algemeen
Inwoners 1475
Foto's
Etten in 2010
Etten in 2010
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Etten is een Nederlands dorp in de gemeente Oude IJsselstreek in de Gelderse Achterhoek. Het ligt ten zuidoosten van Doetinchem, aan de rivier de Oude IJssel.


Etten werd op 1 januari 1812 als zelfstandige gemeente van Gendringen afgesplitst. De zelfstandigheid was van korte duur want op 1 januari 1818 werd het weer met Gendringen herenigd.

Het dorp was tot aan 1960 een agrarisch dorp, maar in deze tijd is dat veel minder het geval. Wel kent het dorp nog een aantal agrarische buurtschappen, te weten Rafelder, Warm, IJsselhunten, De Heuven en Ziek. Het dorp staat bekend om zijn verenigingsleven. Het Ettens Mannenkoor geniet enige landelijke bekendheid. Jaarlijks wordt in Etten een groot paasvuur gehouden, wat veel bezoekers uit de omgeving trekt. Het dorp viert verder het laatste weekend van september (alle dagen moeten in september vallen) haar jaarlijkse kermis.

De lokale amateur voetbalclub is VV Etten zij spelen in de 5e klasse C ( 2017 - 2018 ) .

In Etten staan twee kerken, de rooms-katholieke Sint-Martinuskerk en daarnaast de Hervormde kerk. Daarnaast staat er in het dorp een gerestaureerde beltmolen, De Witten, die als expositieruimte voor hedendaagse kunstenaars in gebruik is.


Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Encyclopedie van het land van Bergh

Beluister

(info)