Naar inhoud springen

Eugen Huber

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geschiedschrijver (overleg | bijdragen) op 20 feb 2020 om 14:57. (Nieuwe bijdrage over Zwitserland)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Eugen Huber
Eugen Huber
Algemeen
Volledige naam Eugen Huber
Geboren 31 juli 1849
Geboorteplaats Oberstammheim
Overleden 23 april 1923
Overlijdensplaats Bern
Regio Bern
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Functies
1902-1911 Lid van de Nationale Raad
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Eugen Huber (Oberstammheim, 31 juli 1849 - Bern, 23 april 1923) was een Zwitsers jurist en politicus en opsteller van het Zwitsers Burgerlijk Wetboek van 1907.

Biografie

Professor

Eugen Huber was zoon van een arts en studeerde rechten aan de Universiteit van Zürich, waar hij in 1872 een doctoraat behaalde met een proefschrift over het Zwitserse erfrecht sinds het ontstaan van het Oude Eedgenootschap. In 1873 werd hij redacteur bij de krant Neue Zürcher Zeitung, de krant waarvan hij in 1876 hoofdredacteur zou worden. In 1881 werd hij aan de Universiteit van Bazel tot professor benoemd in het federaal publiekrecht, het federaal burgerlijk recht en de geschiedenis van het Zwitsers recht. Van 1882 tot 1892 was hij professor rechtsgeschiedenis, handelsrecht en Duits publiekrecht aan de Universiteit van Halle-Wittenberg, in het Duitse Keizerrijk.

Opsteller van het Zwitsers Burgerlijk Wetboek

Na zijn terugkomst in Zwitserland in 1892 werd Huber professor aan de Universiteit van Bern. In deze hoedanigheid kreeg hij van de Bondsraad de opdracht om een voorontwerp uit te werken voor een federaal burgerlijk wetboek. Tot dan toe werd het burgerlijk recht op kantonnaal niveau geregeld. Huber slaagde erin een corpus uit te werken met bepalingen die de uiteenlopende burgerrechtelijke kantonnale wetgeving wist te harmoniseren, waarbij appreciatiemarge werd toegekend aan de rechtbanken.

La loi régit toutes les matières auxquelles se rapportent la lettre ou l'esprit de l'une de ses dispositions.

A défaut d'une disposition légale applicable, le juge prononce selon le droit coutumier et, à défaut d'une coutume, selon les règles qu'il établirait s'il avait à faire acte de législateur.

Il s'inspire des solutions consacrées par la doctrine et la jurisprudence.[1]

— Artikel 1 van het Zwitsers Burgerlijk Wetboek.

In 1894 leverde Emilie Kempin-Spyri, de eerste Zwitserse vrouwelijke juriste, kritiek op het voorontwerp omtrent het huwelijksvermogensrecht, daar dit te weinig in het voordeel zou zijn voor de vrouwen.

Het voorontwerp werd in 1907 voorgelegd aan de Kantonsraad en de Nationale Raad, de beide kamers van de Bondsvergadering, het Zwitsers federaal parlement. Op 10 december 1907 werd het Zwitsers Burgerlijk Wetboek aangenomen. De inwerkingtreding volgde op 1 januari 1912. Het Wetboek diende in 1926 in Turkije tot inspiratiebron voor het seculiere regime van Kemal Atatürk bij het opstellen van een nieuw Turks Burgerlijk Wetboek.

Politicus

Bij de federale parlementsverkiezingen van 1902 werd Huber verkozen in de Nationale Raad, waar hij zetelde vanaf 1 december 1902. Hij werd herverkozen in 1905 en in 1908. Bij de verkiezingen van 1911 kwam er op 3 december 1911 een einde aan zijn parlementair mandaat.

Trivia

  • In Zürich werd een straat vernoemd naar Huber.