Rosids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eurosids)
rosids
Rosids
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade
Rosiden
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
rosids op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rosids is de naam die in het APG IV-systeem van classificatie van planten die behoren tot de bedektzadigen, en in de voorgangers daarvan: het APG II-systeem, het APG III-systeem, gebruikt wordt voor een clade.[1]

De clade 'rosids' vormt het grootste deel van de bovenliggende clade 'superrosids', naast enkele basale ordes. Het is een van de twee hoofdgroepen in de 'eudicots': de andere hoofdgroep heet 'superasterids' met als belangrijkste clade de 'asterids'. De naam 'rosids' (meervoud, zonder hoofdletter) is niet bedoeld als formele wetenschappelijke naam, in de zin van de ICBN. De 23ste editie van de Heukels vertaalt deze naam als "Rosiden".

In zijn totale omgrenzing omvat deze groep zo ongeveer alle planten die in het Cronquist systeem (1981) deel uitmaakten van de Dilleniidae, Hamamelididae en Rosidae. Binnen de 'rosids' zijn, naast enkele basale groepen de twee hoofdgroepen de clades van de 'fabids' en 'malvids', ook wel: 'eurosids I', resp. 'eurosids II'.

APG IV (2016) Vereenvoudigd schema
polyfyletische groep

Heukels (2005)[bewerken | brontekst bewerken]

In de 23e druk uit 2005 van de Nederlandstalige flora Heukels wordt de term Rosiden (met een hoofdletter) gebruikt voor deze groep planten. De bedoelde groep is een clade, Aangezien de Heukels uit 2005 is gebaseerd op de nog te verschijnen 3e druk van The Plant-book was niet helemaal zeker hoe de groep eruit ging zien, maar op dat moment werd het volgende aangenomen:

Dit zou dan een verdere ontwikkeling zijn op de samenstelling in APG II (2003), die als volgt is (zes families, drie ordes en twee clades):

De APWebsite plaatst de eerstgenoemde vijf families in de orde Crossosomatales, terwijl de familie Vitaceae een eigen orde Vitales gaat vormen, zodat de groep er uit zou komen te zien als boven aangegeven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]