Expeditie Robinson (Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Expeditie Robinson Vlaanderen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Expeditie Robinson
Genre Avontuur, Reality
Speelduur 60 minuten
Bedenker Charlie Parsons
Presentatie Ernst-Paul Hasselbach
(2000-2008)
Desiré Naessens
(2000-2001)
Roos Van Acker
(2002-2004)
Lotte Verlackt
(2005-2006)
Evi Hanssen
(2006-2012)
Eddy Zoëy
(2009-2011)
Dennis Weening
(2012)
Bartel Van Riet
(2018)
Muziek Hans Zimmer
Land van oorsprong Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland (tot 2012)
Taal Nederlands
Locatie Verschillend
Productie
Producent Strix
Uitzendingen
Start 15 september 2000
Afleveringen 173 (+9) (tot 2012)
Seizoenen 13 (+1 special) (tot 2012)
Zender Nederland:
Net5 (2000-2004)
Talpa (2005-2006)
RTL 5 (2007-2012)
Vlaanderen:
VT4 (2000-2004)
KanaalTwee (2005, 2007)
VTM (2006)
2BE (2008-2012)
VIER (2018)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Expeditie Robinson is een televisieprogramma waarin 16 tot 20 kandidaten proberen te overleven op een onbewoond eiland. Tussen 2000 en 2012 was het programma een coproductie tussen een Nederlandse en een Vlaamse productiemaatschappij. Het programma wordt sinds 2013 enkel uitgezonden in Nederland onder dezelfde naam. Later, in 2018 komt het programma terug in een eigen Vlaamse versie. De serie ontleent zijn naam aan het 18de-eeuwse verhaal over de zeeman Robinson Crusoe die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt, en daar probeert te overleven.

Geschiedenis[bewerken]

De show is bedacht door de Brit Charlie Parsons en voor het eerst op tv gebracht in Zweden, onder de naam Expidition Robinson. Het format werd verkocht aan verschillende landen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, waar inmiddels 36 seizoenen van Survivor zijn uitgezonden.

De opnames worden op de uitgekozen locaties achterelkaar per deelnemend land gemaakt. Alle Europese deelnemende televisiezenders huren het van oorsprong Zweedse bedrijf Strix in om hun versie te coproduceren. Alle deelnemers, presentatoren, producers, camera- en geluidsmensen en overige crew reizen gezamenlijk naar dezelfde basislocatie en kunnen zo gebruikmaken van dezelfde set-up, wat kostenbesparend werkt. De opnames worden in de zomer gemaakt en in de diverse deelnemende landen in het najaar uitgezonden.

Het eerste seizoen van de Nederlandstalige editie was in 2000 in Nederland te zien op Net5 en in Vlaanderen op VT4. Aan dit seizoen deden acht onbekende Nederlanders en acht onbekende Vlamingen mee. Na vijf seizoenen bij Net5 en VT4 ging het programma vanaf 2005 naar het televisiestation van John de Mol (Talpa) die de rechten voor het televisieprogramma had verworven. Deze stap was een schok voor Net5, daar het voor deze zender het best bekeken programma ooit was. De Nederlandse divisie van Strix Television, Strix TV Nederland, produceerde vervolgens Expeditie Robinson voor Talpa samen met het Vlaamse kanaal KanaalTwee.

In 2006 werd een special van Expeditie Robinson uitgezonden, onder de naam Strijd der Titanen. In deze special deden zestien oud-deelnemers mee. De special werd in Nederland wederom uitgezonden door Talpa. In Vlaanderen werd de special en het daaropvolgende reguliere seizoen uitgezonden door VTM.

Vanaf 2007 verhuisde het programma weer terug naar KanaalTwee. In Nederland werd het programma overgenomen door RTL 5.

In 2010 deden voor het eerst bekende Nederlanders en Vlamingen mee. Dit bleef zo tot 2012 en in de afzonderlijke Nederlandse versie doen tot en met 2018 steeds bekende Nederlands mee.

Terugtrekking 2BE[bewerken]

Wegens tegenvallende kijkcijfers stopte KanaalTwee, nu onder de naam 2BE, in 2013 met Expeditie Robinson. Omdat in Nederland de kijkcijfers hoog bleven, besloot RTL 5 door te gaan met het programma. Hierdoor doen vanaf 2013 enkel bekende Nederlanders mee aan het programma. Ondanks dat 2BE zich terugtrok, bleef de Belgische Evi Hanssen co-presentatrice van Expeditie Robinson. Een jaar later werd zij echter alsnog vervangen.

Terugkeer in Vlaanderen[bewerken]

In het najaar van 2018 maakte het programma een terugkeer naar Vlaanderen, dit keer op de zender VIER, dat het programma al eerder tussen 2000 en 2005 uitzond onder de naam VT4. Voor de nieuwe Vlaamse editie werd gekozen voor een editie met 17 onbekende Vlamingen. Er speelden geen BV's meer mee zoals in de laatste seizoenen die in Vlaanderen werden uitgezonden, ook werd het voor het eerst een eigen editie waaraan Nederland niet meewerkte. Desondanks zond VIER het wel op hetzelfde tijdstip uit als RTL 5 in Nederland.

Presentatie[bewerken]

De presentatie lag in het eerste en tweede seizoen in handen van Ernst-Paul Hasselbach en Desiré Naessens. In het derde seizoen werd Naessens vervangen door Roos Van Acker. Na het vijfde seizoen stopte Van Acker omdat zij door haar contract met VT4 geen presentator van een KanaalTwee-programma kon worden. Van Acker werd vervangen door Lotte Verlackt. Verlackt werd na twee series weer vervangen door Evi Hanssen in verband met de verhuizing van KanaalTwee naar VTM.

In 2008 overleed Hasselbach bij een auto-ongeval in Noorwegen tijdens opnamen van 71° Noord, op het moment dat het tiende seizoen van Expeditie Robinson op de Nederlandse en Vlaamse televisie werd uitgezonden. Hij werd vervangen door Eddy Zoëy. Zoey presenteerde het programma drie seizoenen, waarna hij werd opgevolgd door Dennis Weening.

Een jaar nadat 2BE de stekker uit Expeditie Robinson trok, werd Hanssen in de Nederlandse versie vervangen door Nicolette Kluijver.

Bij de terugkeer naar het Vlaamse scherm werd er maar voor één presentator gekozen in plaats van twee. De presentatie lag in handen van Bartel Van Riet.

Format[bewerken]

Een groep van zestien tot twintig deelnemers reist naar een onbewoond eiland. De deelnemers worden in twee kampen verdeeld; kamp Noord en kamp Zuid. In deze twee kampen moeten de deelnemers zien te overleven met weinig voedsel. Elke dag volgt er een proef tussen de kampen, afwisselend een Robinsonproef en een eliminatieproef. In de Robinsonproef wordt er tussen de kampen gestreden om iets wat de expeditie aangenamer maakt, zoals voedsel, hulp van buitenaf, contact met het thuisfront of tripjes naar de bewoonde wereld. In de eliminatieproef wordt er gestreden om langer verblijf in de expeditie. Het verliezende kamp moet naar de eilandraad. Hier wordt een stemming gehouden. De deelnemer met de meeste stemmen, moet de expeditie verlaten. Doorgaans vindt er na zekere tijd een wissel plaats, waardoor de samenstelling van de kampen verandert.

Ongeveer halverwege de expeditie is er een zogeheten samensmelting. Hierin komen de twee kampen bij elkaar en wordt er een diner gehouden. Na de samensmelting speelt iedere deelnemer voor zichzelf. In de Robinsonproef wordt de beloning daardoor ook individueel. In de eliminatieproef, die na de samensmelting immuniteitsproef wordt genoemd, wordt gestreden om immuniteit. Dat wil zeggen dat degene die wint, niet naar huis kan worden gestuurd tijdens de eilandraad.

Wanneer er drie of vier deelnemers overgebleven zijn, wordt de finale gespeeld: een serie van verschillende proeven waarbij bepaald wordt welke deelnemers naar de eindronde gaan. De winnaar wordt gekozen door de deelnemers die na de samensmelting zijn afgevallen of door het thuispubliek.

Wijzigingen in het format[bewerken]

Sinds 2010 is de Robinsonproef vervallen. De voordelen die daarin behaald konden worden, zijn geïntegreerd in de immuniteitsproeven. Ook wordt de winnaar niet meer gekozen, maar wordt er in de finale een finaleproef gespeeld, waarin vele onderdelen van voorgaande proeven naar voren komen.

In enkele seizoenen bestaat er een afvallerseiland. Deelnemers die afvallen, kunnen via dit eiland alsnog de samensmelting of de finale bereiken. Op dit eiland worden duels gespeeld. De verliezer gaat alsnog naar huis, de winnaar blijft alleen achter op het eiland tot zich een volgende afvaller meldt.

In enkele seizoenen bestaat er een winnaarseiland. De winnaar van de immuniteitsproef mag hier naartoe met enkele medekandidaten. Hier wacht hen enkele aangename verrassingen, zoals voorheen in de Robinsonproef.

Overzicht van alle seizoenen[bewerken]

Seizoenen met edities van Nederland en Vlaanderen samen[bewerken]

Seizoen Bestemming Presentatie Finale Aantal kandidaten
Robinson Andere finalist(en)
2000 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Nederland
Ernst-Paul Hasselbach
Vlag van België
Desiré Naessens
Vlag van Nederland Karin Lindenhovius Vlag van België Eva Willems 16
2001 Vlag van België Richard Mackowiak Vlag van België Pascale Mertens 16
2002 Vlag van België
Roos van Acker
Vlag van Nederland Derek Blok Vlag van België Olivier Glorieux 16
2003 Vlag van Indonesië Indonesië
Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van België Jutta Borms Vlag van Nederland Judge Chambliss 16
2004 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van België Frank de Meulder Vlag van België Matthias Verscheure 18
2005 Vlag van België
Lotte Verlackt
Vlag van België Marnix Allegaert Vlag van België Emma Van Den Bossche

Vlag van BelgiëMarleen van Moer

18
Strijd der Titanen Vlag van Filipijnen Filipijnen Vlag van Nederland Ryan van Esch Vlag van Nederland Jennifer Smit 17
2006 Vlag van Panama Panama Vlag van België
Evi Hanssen
Vlag van Nederland Olga Urashova Vlag van België Lenny Janssen 16
2007 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van België Vinncent Arrendell Vlag van Nederland Willem Hogeveen 100
2008 Vlag van België Yin Oei Vlag van Nederland Hans Meenhorst 16
2009 Vlag van Nederland
Eddy Zoëy
Vlag van België Marcel Vandezande Vlag van Nederland Rita Berger
Vlag van België Marina Harvent
21
2010 Vlag van Nederland Regina Romeijn Vlag van België Tatiana Silva Braga Tavares 17
2011 Vlag van Filipijnen Filipijnen Vlag van België Tanja Dexters Vlag van Nederland Sascha Visser
Vlag van België Niko Van Driessche
16
2012 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Nederland
Dennis Weening
Vlag van Nederland Fatima Moreira de Melo Vlag van Nederland Peggy Vrijens
Vlag van Nederland Fajah Lourens
Vlag van België Christophe De Meulder
16

Seizoenen met edities van Vlaanderen alleen[bewerken]

Seizoen Bestemming Presentatie Finale Aantal kandidaten
Robinson Andere finalist(en)
2018 Vlag van Filipijnen Filipijnen Bartel Van Riet Robbe De Backer Nele Velghe 17
2019 TBD TBD TBD

Zenders uitzendingen[bewerken]

Seizoen Zender
Vlag van Nederland Nederland
Zender
Vlag van België België
2000 Net5 VT4
2001
2002
2003
2004
2005 Talpa KanaalTwee
Special VTM
2006
2007 RTL 5 KanaalTwee
2008 2BE
2009
2010
2011
2012
2018 n.v.t. VIER

Trivia[bewerken]

  • De openingstune die al vanaf het begin wordt gebruikt is ‘Hummell Gets the Rockets’ van de soundtrack van de film The Rock. Deze is gecomponeerd door Hans Zimmer.
  • In 2007 deden er 100 deelnemers mee. Dit onverwachte aantal was voor een kwart van hen aanleiding om direct te vertrekken.
  • In 2009 deden er aanvankelijk enkel 16 vrouwen mee. Later werd dit deelnemersveld aangevuld met vijf mannen. Een van hen, Marcel Vandezande, won dat seizoen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Expeditie Robinson: (Nederland) · (Vlaanderen)
Jaargangen (NL & VL):2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019
Jaargangen (NL):2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019
Jaargangen (VL):2018 · 2019
Specials (NL & VL):Strijd der Titanen (2006)
Robinsons (NL & VL):Karin Lindenhovius (2000) · Richard Mackowiak (2001) · Derek Blok (2002) · Jutta Borms (2003) · Frank de Meulder (2004) · Marnix Allegaert (2005) · Ryan van Esch (2006) · Olga Urashova (2006) · Vinncent Arrendell (2007) · Yin Oei Sian (2008) · Marcel Vandezande (2009) · Regina Romeijn (2010) · Tanja Dexters (2011) · Fatima Moreira de Melo (2012)
Robinsons (NL):Edith Bosch (2013) · Kay Nambiar (2014) · Amara Onwuka (2015) · Bertie Steur (2016) · Carlos Platier Luna (2017) · Jan Bronninkreef (2018)
Robinsons (VL):Robbe De Backer (2018)
Presentatoren (NL & VL):Vlag van Nederland Ernst-Paul Hasselbach · Vlag van België Desiré Naessens · Vlag van België Roos Van Acker · Vlag van België Lotte Verlackt · Vlag van Nederland Eddy Zoëy · Vlag van België Evi Hanssen · Vlag van Nederland Dennis Weening
Presentatoren (NL):Vlag van België Evi Hanssen (2013) · Dennis Weening (2013 - 2018) · Nicolette Kluijver (2014 - heden) · Kaj Gorgels (2019 - heden)
Presentatoren (VL):Bartel Van Riet (2018 - heden)
Eilanden:Maleisië: Seribuat · Sembilang · Tengah · Simbang · Lima · Periuk · Mensirip · Uma · Kador · Gual · Si Mirat · Teluk · Rapang · Harimau · Tioman · Langun · Gaya
Indonesië: Pantai · Timo · Kelapa · Bicol · Caramoan
Filipijnen: Palawan · Dilumacad · Dibuluan · Entalula · Panga · Miniloc
Panama: Espirito Santos · Isla Casaya · Isla Monte · Isla Contadora