Naar inhoud springen

Express Yourself

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Express Yourself
Express Yourself
Single van:
Madonna
Van het album:
Like a Prayer
Uitgebracht 19 mei 1989
Genre Pop
Duur 04:39
Label Sire/Warner Bros
Schrijver(s) Madonna, Stephen Bray
Producent(en) Madonna, Stephen Bray
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #2 (Verenigde Staten)
  • #5 (Verenigd Koninkrijk, Nederland)
Madonna
"Like a Prayer"
(1989)
  "Express Yourself"
(1989)
  "Cherish"
(1989)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Express Yourself is een lied van Madonna, de tweede single van haar album Like a Prayer (1989). Het nummer haalde in de top 40 de nummer 5 positie, en was een nummer 2-hit in Amerika.

Achtergrondinformatie[bewerken | brontekst bewerken]

In Express Yourself verspreidt Madonna voor het eerst duidelijk één van haar belangrijkste boodschappen: neem geen genoegen met minder dan het allerbeste, en kom uit voor je mening.

Express Yourself diende als openingsnummer tijdens de Blond Ambition Tour uit 1990. Tijdens haar Girlie Show (1993) zong ze het liedje in het disco-gedeelte. Gekleed in typisch jaren 70 outfit en zittend op een discobal luidde ze dit gedeelte van de show in. Tijdens haar Re-Invention Tour (2004) bracht ze het lied ten gehore tijdens het militaire gedeelte van de show.

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

Op moment van verschijnen in 1989 was de video clip bij Express Yourself de duurste aller tijden. De clip is geregisseerd door David Fincher, die later ook nog de clips voor Oh Father en Vogue zou regisseren.

De sfeer van de video is gebaseerd op de klassieke film Metropolis, en de clip wordt afgesloten met een citaat uit diezelfde film: Without the heart, there can be no understanding between the hand and the mind.

De video laat Madonna onder andere zien met een ketting om haar nek en handboeien om, terwijl ze op het bed vastgemaakt ligt. Hierop zei Madonna in een interview "I was chained to my desire, and no one put the chains around my neck, except me," waarmee ze duidelijk wil maken dat ze haar eigen gang gaat, zonder iets aan te trekken van wat de wereld van haar wil. Een ander thema van de videoclip was feminisme.