Eynatten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eynatten
Deelgemeente in België Vlag van België
Eynatten
Eynatten
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Raeren
Coördinaten 50° 42′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (2002) 3413
Hoogte 272 m
Overig
Postcode 4731
Netnummer 087
Detailkaart
Eynatten
Eynatten
Locatie in Luik (provincie)
Foto's
Sint-Jan de Doperkerk
Sint-Jan de Doperkerk
Portaal  Portaalicoon   België

Eynatten is een deelgemeente van de Duitstalige gemeente Raeren in de Belgische provincie Luik.

Tussen Eynatten en Kettenis

Geschiedenis[bewerken]

Uit de omgeving van Eynatten zijn vondsten bekend die teruggaan tot de steentijd, en men vermoedt ook Romeinse bewoning in deze streek. De eerste schriftelijke vermelding is van 1213. Talrijke pottenbakkersfamilies kwamen tussen 1500 en 1700 in Eynatten wonen en zorgden voor economische activiteit.

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Eynatten tot de Limburgse hoogbank Walhorn. Net als de rest van het hertogdom werd Eynatten bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement. In 1815 werd het Pruisisch, later Duits, om in 1920 door België te worden geannexeerd. In 1977 werd de zelfstandige gemeente Eynatten bij de fusiegemeente Raeren gevoegd.

Op 19 juni 1995 speelde zich op de autosnelwegparking Eynatten langs de A3 Luik-Aken, onderdeel van de E40, een ramp af. Door een uitwaseming van gassen in het wegrestaurant explodeerde het gehele gebouw. 16 mensen overleefden de ramp niet.

Geografie[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Raeren, Walhorn, Kettenis, Lichtenbusch

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Eynatten ligt op een hoogte van 272 meter. In de nabijheid van Eynatten ontspringt de Geul. Andere riviertjes zijn de Belvenerbach en de Reybach, die uitmonden in de Iterbach.welke in noordoostelijke richting naar de Inde vloeit. Diverse bossen vindt men in de omgeving, met name Freyent en Krickelberg in het oosten, en Buchenbusch in het westen.

Cultuur[bewerken]

Taal[bewerken]

Naast het in het onderwijs en door de plaatselijke overheid gebruikte Duits spreekt de plaatselijke bevolking het regionale dialect Platdiets; een Limburgs dialect.

Sport[bewerken]