Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf FPC Veldzicht)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht
Plaats Balkbrug
Land Nederland
Basisgegevens
Organisatie Dienst Justitiële Inrichtingen
Gesticht in 1894
Start bouw 1892
Opening 1894
Directeur drs. R. van der Plank
Website www.ctpveldzicht.nl
Kenmerken
Medewerkers 400
Bedden 172
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht is een rijkskliniek in het Overijsselse Balkbrug (onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid) die zich richt op het bieden van psychiatrische zorg en forensisch psychiatrische zorg aan patiënten met veelal een niet-Nederlandse achtergrond. Er verblijven patiënten met zeer uiteenlopende juridische statussen en zorgtitels. O.a. asielzoekers, ongedocumenteerden, Vreemdelingen met tbs, Vreemdelingen in strafrecht en Bestuursrechtelijke vreemdelingen. Tevens is er een afdeling waar patiënten voor wie geen passende plek (meer) is in de reguliere geestelijke gezondheidszorg (zogenoemde Intensieve Zorg patiënten), tijdelijk kunnen worden behandeld. In de kliniek kunnen in totaal zo'n 170 patiënten worden opgenomen. In veel gevallen keren patiënten na hun behandeling terug naar de instelling waar ze vandaan kwamen. Instellingen waar Veldzicht mee samenwerkt zijn onder meer het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, reguliere ggz-instellingen en forensische psychiatrische centra.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van Veldzicht is te vinden in de te 1818 opgerichte Maatschappij van Weldadigheid. In 1819 zijn de terreinen van de Ommerschans (aan de weg van Balkbrug naar Ommen) in beheer gegeven bij de Maatschappij, welke daar de Strafkolonie Ommerschans heeft opgericht. In de kolonie werden bedelaars en landlopers geplaatst uit het hele land, maar ook kolonisten uit andere koloniën van de Maatschappij die zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld diefstal, drankmisbruik, ontucht of brutaliteit. De in 1845 gebouwde kerk bestaat nog en is het duidelijkste restant van de kolonie. Het "bedelaarsgesticht" werd in 1890 opgeheven.

Jeugdinrichting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1894 is het rijksopvoedingsgesticht voor jeugdigen Veldzicht geopend. Dit was gesitueerd in een nieuw gebouw iets meer richting het dorp Balkbrug. De gevel van dit gebouw is nog steeds zichtbaar aan de voorkant van het huidige complex. In 1930 is dit rijksopvoedingsgesticht gesloten.

Rijksasyl[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933 is Veldzicht weer in gebruik genomen als Rijksasyl voor Psychopaten, een kliniek voor terbeschikkinggestelden. Dit omdat het Rijksasyl in het voormalige Pesthuis te Leiden had te kampen met ruimtegebrek. De landerijen ten zuiden van het instituut, inclusief de Ommerschans werden lange tijd gebruikt om verplicht op te werken door de bewoners van de verschillende inrichtingen. Werken was een deel van de heropvoeding, rond 1980 is dit buiten gebruik geraakt en werden patiënten niet meer verplicht om te werken.

Voorgenomen sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar van 2013 maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend dat ze in het kader van bezuinigingen vele justitiële instellingen, waaronder Veldzicht, zouden gaan sluiten. Reden daarvoor was onder andere dat er minder capaciteit nodig was voor forensische psychiatrische centra. Een oude term voor forensische psychiatrisch centrum is tbs-kliniek. Tegen de sluiting kwam veel protest. Van medewerkers en dorpsbewoners, maar ook de lokale politiek en de ChristenUnie. Met name Arie Slob heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Eind 2013 werd bepaald dat Veldzicht open blijft zich zal richten op de zorg voor o.a. asielzoekers met psychiatrische problematiek om daarmee te voldoen aan een maatschappelijke behoefte.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1 januari 2015 verhuurt Veldzicht ook een paviljoen met 22 bedden aan Stichting Transfore, zij hebben op het terrein van Veldzicht een forensisch psychiatrische kliniek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]