Naar inhoud springen

Fea-adder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 7 jul 2017 om 12:47. (Fix parameters)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fea-adder
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Fea-adder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Azemiopinae
Geslacht:Azemiops
Soort
Azemiops feae
Boulenger, 1888
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fea-adder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De fea-adder[2] (Azemiops feae) is een slang uit de familie adders (Viperidae).

Taxonomie en naamgeving

Het was lange tijd de enige soort uit het geslacht Azemiops en ook de enige uit de onderfamilie Azemiopinae, tot de soort Azemiops kharini werd beschreven in 2013. De wetenschappelijke soortnaam feae verwijst naar de ontdekkingsreiziger Leonardo Fea.[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1888.

Verspreiding en habitat

De adder leeft in Azië, in delen van China, in Myanmar, Tibet en Vietnam. De soort is alleen aangetroffen op een hoogte van 600 tot 1500 meter boven zeeniveau, en leeft in nevelwouden waar de temperaturen relatief laag zijn.

Uiterlijke kenmerken

Azemiops feae heeft kenmerkende kleuren, een zeer donkere tot zwarte basiskleur met een aantal dunne, van elkaar afstaande donkeromrande oranje dwarsstrepen die duidelijk afsteken. De kop is oranje tot lichtgeel en heeft een duidelijk lengtestreep aan de bovenzijde die overgaat in een korte oranje streep in de nek.

De adder wordt als een primitieve soort gezien vanwege de gladde schubben die bij de meeste adders gekield zijn, de schubben hebben een opstaande lengtekiel. Ook de schubben van de kop wijken af; ze zijn niet klein en ongeveer hetzelfde van vorm maar bestaan uit verschillende grote schubben die vergelijkbaar zijn de kopschubben met andere slangen als gladde slangen en koraalslangachtigen.

Bronvermelding