Ferdinand Albrecht II van Brunswijk-Wolfenbüttel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ferdinand Albrecht II
1680-1735
Ferdinand Albrecht II Braunschweig.jpg
Vorst van Brunswijk-Bevern
Periode 1704-1735
Voorganger August Ferdinand
Opvolger Ernst Ferdinand
Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel
Periode 1735
Voorganger Lodewijk Rudolf
Opvolger Karel I
Vader Ferdinand Albrecht I van Brunswijk-Bevern
Moeder Christina van Hessen-Eschwege
Dynastie Welfen

Ferdinand Albrecht II van Brunswijk-Wolfenbüttel (Bevern, 29 mei 1680 - Salzdahlum, 13 september 1735) was een militair in dienst van keizer Leopold I en streed in de Spaanse Successieoorlog. Hij assisteerde Eugenius van Savoye in zijn strijd tegen de Turken. In 1723 werd hij veldmaarschalk en in 1733 generaal-veldmaarschalk.

Biografie[bewerken]

Hij was de vierde zoon van hertog Ferdinand Albrecht I van Brunswijk-Bevern en Christina van Hessen-Eschwege. In 1704 volgde hij zijn vader op in Brunswijk-Bevern. Toen duidelijk werd dat er een opvolgingsprobleem zou ontstaan bij zijn neven trouwde Ferdinand Albrecht in 1712 met Antoinette Amalia, dochter van zijn neef hertog Lodewijk Rudolf van Brunswijk-Wolfenbüttel.

In 1735 volgde hij zijn neef (uit de zijtak Dannenberg) in Brunswijk-Wolfenbüttel op, maar Ferdinand stierf al na zes maanden. Bevern heeft hij in dat jaar samengevoegd met Brunswijk-Wolfenbüttel. Ferdinand werd opgevolgd door zijn zoon.

Hij was de vader van:

P.S. Al deze kinderen uit de zijlinie Bevern kunnen zich Brunswijk-Wolfenbüttel noemen, regerend of niet-regerend, hetgeen niet goed en inconsequent uit de naamgeving blijkt.