August Willem van Pruisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over August Willem, zoon van Frederik Willem I. Zie August Wilhelm van Pruisen voor de zoon van keizer Wilhelm II.
August Willem
Stamboom.png Stamboom

August Willem (Berlijn, 9 augustus 1722 - Oranienburg, 12 juni 1758), Prins van Pruisen, was het elfde kind van Frederik Willem I van Pruisen en Sophia Dorothea van Hannover.

August Willem kreeg de titel Prins van Pruisen in 1744, omdat zijn broer, koning Frederik de Grote kinderloos was. Omdat August Willem eerder stierf dan zijn broer, werd zijn oudste zoon Frederik Willem troonopvolger.

Hij vocht als legeraanvoerder in de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). Het Pruisische leger leed in 1757 een gevoelige nederlaag bij de Slag bij Kolin. August Willem kreeg hier de schuld van en viel in ongenade bij zijn broer, koning Frederik II van Pruisen. Hij nam ontslag en overleed een jaar later verbitterd en teleurgesteld aan een hersenbloeding.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

August Willem trouwde op 6 januari 1742 met Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel (1722-1780), dochter van hertog Ferdinand Albrecht II van Brunswijk-Bevern, met wie hij de volgende kinderen kreeg: