Ferrero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ferrero S.p.A.
Ferrero
Oprichting 1946
Oprichter(s) Pietro Ferrero
Sleutelfiguren Giovanni Ferrero (bestuursvoorzitter)
Land Italië
Hoofdkantoor Alba
Werknemers 32.990 (2016)
Producten Zoetwaren
Industrie Voeding
Omzet 10,3 miljard euro (2016)
Website www.ferrero.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ferrero is een Italiaans familiebedrijf, gevestigd in Alba, dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht door de broers Pietro en Giovanni Ferrero.

Pietro sr. overleed op 2 maart 1949, slechts 51 jaar oud, aan een hartaanval en Giovanni moest alleen verder. In 1958 werd in België, in hetzelfde jaar van de wereldtentoonstelling aldaar, een commercieel filiaal in Brussel geopend. In 1988 kwam daar midden in de Ardennen een productiecentrum bij.

Specialisatie[bewerken]

Ferrero is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het bedrijf is voornamelijk bekend van de merken Nutella, tic tac, Kinderchocolade en Ferrero Rocher.

Het bedrijf organiseerde reeds verschillende acties in verband met hun producten waaronder Magic Kinder Suprise.

Geschiedenis[bewerken]

Pietro Ferrero kwam uit een gebied dat beroemd was om zijn hazelnoten. In 1942 opende hij, oorspronkelijk banketbakker van beroep, een laboratorium voor zoetwaren in Alba. Aangezien cacao tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog erg schaars en duur was, wilde Ferrero producten maken die, naast een kleine hoeveelheid cacao, als hoofdingrediënt hazelnoten bevatten. Op deze manier probeerde Ferrero een manier te vinden om iedereen te kunnen laten genieten van zijn chocoladeproducten. Toen Ferrero op dit idee kwam, waren de Italiaanse provincie Piëmont en haar hoofdstad Turijn reeds beroemd om hun chocolade-industrie. Vreemd was het dus niet dat juist daar het chocoladeproduct van Ferrero tot stand kwam, dat een wereldwijd succes zou hebben. Het was het eerste merk dat mensen in staat stelde om te genieten van zoetwaren voor een zeer toegankelijke prijs.[1]

In 1946 bedacht Pietro Ferrero het recept voor een broodbeleg op basis van hazelnoten, dat hij Giandujot noemde. Een essentiële factor voor het succes van Ferrero was dat de chocola ook gegeten kon worden in combinatie met brood, wat toentertijd een groot deel van het dagelijkse voedsel vormde.[1] Giandujot was een in aluminiumfolie gewikkeld blok chocolade waar plakjes vanaf gesneden konden worden, die men op het brood kon leggen. Ferrero begon de Giandujot in kleine hoeveelheden te produceren en te verkopen aan winkeliers in Alba, en al snel werd het product een groot succes. Later paste Ferrero het recept aan om een smeerbare variant te verkrijgen, die hij Supercrema noemde. Vanwege de populariteit van de Supercrema en de grote vraag naar het product werd de productie opgevoerd en werden er nieuwe medewerkers aangenomen. Het management bleef echter binnen de familie. Zo kwam de leiding van de verkoopafdeling in handen van Giovanni Ferrero, Pietro's jongere broer. Deze koos ervoor om de distributie van de producten niet uit te besteden, maar een eigen distributienetwerk op te zetten, dat de producten rechtstreeks van de fabriek naar de winkeliers bracht.

Toen Pietro Ferrero op 2 maart 1949 overleed, werd zijn broer Giovanni officieel de leider van het bedrijf en opende in 1956 de eerste Ferrerofabriek in het buitenland: Duitsland. In oktober 1957 overleed Giovanni Ferrero en kwam het leiderschap in handen van zijn neef Michele, de zoon van Pietro Ferrero. Michele opende in 1960 een tweede fabriek in Italië, in Pozzuolo Martesana, ten oosten van Milaan. Het was Michele Ferrero die het bedrijf internationaal bekend maakte. Samen met zijn vrouw Maria Franca opende hij na de Tweede Wereldoorlog als eerste Italiaanse suikerwarenfabrikant diverse productievestigingen en kantoren in het buitenland.[2] Op 20 april 1964 werd de receptuur van de hazelnootcrème Supercrema veranderd, waarna het product een nieuwe naam kreeg: Nutella. Dit product sloeg aan, aanvankelijk enkel in Europa, maar al spoedig ook wereldwijd.

In dit jaar vond ook de verplaatsing van het commerciële hoofdkantoor van Alba naar Pino Torinese plaats. Daarop volgde een reeks nieuwe fabrieken in Nederland, België, Zwitserland, Denemarken en Engeland. Tevens kwam er een nieuwe productenlijn tot stand, die bekend werd onder de naam Kinder Chocolade. In 1965 opende het bedrijf Ferrero zijn eerste fabriek buiten Europa, in New York, waarna meerdere firma's volgden. Inmiddels werden in de hele wereld producten van Ferrero geproduceerd. Toen in de jaren zeventig de televisiereclame in opkomst kwam, was Ferrero een van de eerste Italiaanse bedrijven die daarvan gebruikmaakte: in de vorm van korte cartoons bracht het zijn producten over op de consumenten. In 1983 richtte Michele Ferrero de Fondazione Ferrero (Stichting Ferrero) op, die als doel had de banden te onderhouden tussen het bedrijf, zijn fabrieken en zijn (oud-)medewerkers. In 1991 werd de stichting erkend als rechtspersoon.

De investeringen van Ferrero wierpen hun vruchten af: in 1996 bereikte het bedrijf een omzet van 7.500 miljard lire, omgerekend bijna 4 miljard euro. De firma had destijds 14.000 medewerkers in dienst. In hetzelfde jaar kwam er een boek uit ter ere van het vijftigjarig bestaan van Ferrero, waarin de geschiedenis en de ontwikkelingen waren beschreven. In 1997 namen Pietro junior en Giovanni, de zonen van Michele, het management over. Dit was de derde generatie leiders van Ferrero. De groei van het bedrijf ging gestaag door. In 2000 had Ferrero een omzet van 4 miljard euro met 16.000 medewerkers. In 2006 waren deze aantallen gestegen, er werd een omzet van 5,6 miljard euro gehaald en de multinational had inmiddels 19.600 medewerkers in dienst. Dit financiële succes is terug te zien in de lijst van rijkste mannen ter wereld, jaarlijks gepubliceerd door het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Sinds 2008 staan Michele en zijn familie hierin op de eerste plaats van rijke families in Italië.[3] Op 18 april 2011 overleed Pietro Ferrero junior, kleinzoon van oprichter Pietro Ferrero, op een leeftijd van 47 jaar aan een hartinfarct.[4] Vandaag de dag wordt het bedrijf nog steeds met succes geleid door Giovanni, de broer van Pietro Ferrero junior.[5] Giovanni streeft ambitieuze doelen na om de inspiratie en motivatie in het familiebedrijf overeind te houden. De bedrijfsstructuur van het Ferrero van nu is nog steeds gebaseerd op familiewaarden, zoals dat in het verleden ook het geval was.[2]

Producten[bewerken]

Ferrero Rocher-praline in goudkleurige wikkel
Mon Chéri
Kinder-chocolade
 • Nutella
 • TicTac
 • Cristallina
 • Estathè
 • Tronky
 • Duplo
 • Fiesta
 • Hanuta
 • Pocket Coffee
 • Yoghurette
Kinder
 • Kinder Chocolade
 • Kinder Surprise
 • Kinder Bueno
 • Kinder Country
 • Kinder Maxi
 • Kinder Délice
 • Kinder Brioss
 • Kinder Melkschijfje
 • Kinder Pingui
 • Kinder Chocofresh
 • Kinder Happy Hippo
 • Kinder Joy
Ferrero
 • Ferrero Gran Soleil
 • Ferrero Rocher
 • Confetteria Raffaello
 • Ferrero Opera
 • Ferrero Cacao
 • Mon Chéri