Naar inhoud springen

Fijn schapengras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Festuca filiformis)
Fijn schapengras
Fijn schapengras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Poeae
Geslacht:Festuca (Zwenkgras)
Soort
Festuca filiformis
Pourr. (1788)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fijn schapengras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Fijn schapengras of fijnbladig schapengras (Festuca filiformis, synoniem: Festuca tenuifolia, Festuca capillata) is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De soort komt voor in West- en Midden-Europa en is van daaruit verspreid naar Noord-Amerika, de Scandinavische landen en Nieuw-Zeeland. Fijn schapengras staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. Het aantal chromosomen 2n = 14.[1]

De dichte pollenvormende plant wordt 30 - 40 cm hoog. De 11 – 23 cm lange bladeren zijn vaak grijsgroen. De bladeren van de bloeistengel zijn vlak of stijf ingerold. De wortelbladen en de 0,3 - 0,6 mm brede bladeren van de vegetatieve spruiten zijn borstelvormig stijf ingerold en hebben 1 rib. De bladschede is bijna tot onderaan open en heeft een 0,1 - 0,4 mm lang tongetje.

Fijn schapengras bloeit van mei tot in augustus met een samengetrokken, 3 - 9 cm lange pluim, die rechtopstaande zijtakken heeft. De 4 - 5 bloemige aartjes zijn 4 - 7 mm lang. Het bovenste kroonkafje is 2,3 – 3,7 mm lang. Het onderste kroonkafje heeft meestal een tot 0,5 mm lange kafnaald. Het bovenste kelkkafje is 2,2 - 3,5 mm lang en het onderste 1,6 - 2,4 mm. De meeldraden zijn 1 - 2,2 mm lang. Het vlagblad (bij het topblad van de stengel heet de bladschijf het vlagblad) is 0,5 – 5 cm lang.

De vrucht is een 1,5 – 2 mm lange graanvrucht.

Plantengemeenschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Fijn schapengras is een indicatorsoort voor struisgrasvegetaties (ha) en voor het droog heischraal grasland (hn), twee karteringseenheden in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Festuca filiformis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Festuca filiformis.