Fijn schapengras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Festuca filiformis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fijn schapengras
Festuca filiformis1.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Poeae
Geslacht:Festuca (Zwenkgras)
Soort
Festuca filiformis
Pourr. (1788)
Afbeeldingen Fijn schapengras op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fijn schapengras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Fijn schapengras of fijnbladig schapengras (Festuca filiformis, synoniem: Festuca tenuifolia, Festuca capillata) is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De soort komt voor in West- en Midden-Europa en is van daaruit verspreid naar Noord-Amerika, de Scandinavische landen en Nieuw-Zeeland. Fijn schapengras staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. Het aantal chromosomen 2n = 14.[1]

De dichte pollenvormende plant wordt 30 - 40 cm hoog. De 11 – 23 cm lange bladeren zijn vaak grijsgroen. De bladeren van de bloeistengel zijn vlak of stijf ingerold. De wortelbladen en de 0,3 - 0,6 mm brede bladeren van de vegetatieve spruiten zijn borstelvormig stijf ingerold en hebben 1 rib. De bladschede is bijna tot onderaan open en heeft een 0,1 - 0,4 mm lang tongetje.

Fijn schapengras bloeit van mei tot in augustus met een samengetrokken, 3 - 9 cm lange pluim, die rechtopstaande zijtakken heeft. De 4 - 5 bloemige aartjes zijn 4 - 7 mm lang. Het bovenste kroonkafje is 2,3 – 3,7 mm lang. Het onderste kroonkafje heeft meestal een tot 0,5 mm lange kafnaald. Het bovenste kelkkafje is 2,2 - 3,5 mm lang en het onderste 1,6 - 2,4 mm. De meeldraden zijn 1 - 2,2 mm lang. Het vlagblad (bij het topblad van de stengel heet de bladschijf het vlagblad) is 0,5 – 5 cm lang.

De vrucht is een 1,5 – 2 mm lange graanvrucht.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]