Fijn laddermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fijn laddermos
Fijn laddermos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Hypnales
Familie:Brachytheciaceae (dikkopmosfamilie)
Geslacht:Kindbergia
Soort
Kindbergia praelonga
(Hedw.) Ochyra (1982)
Bladcellen bij vierhonderdvoudige vergroting
Synoniemen

Eurhynchium praelongum

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fijn laddermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het fijn laddermos (Kindbergia praelonga) is een in het bos veel voorkomend mos en behoort tot de familie Brachytheciaceae.

Fijn laddermos komt voor op het hele Noordelijk halfrond. In Europa komt ze veel voor, maar niet op kalkhoudende grond. De plant groeit op vochtige, beschaduwde plaatsen zowel in de grond als op stenen en vermolmd hout.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De geelgroene mosplanten bedekken vaak een groot oppervlak. Het mos is enkelvoudig geveerd. De veren kunnen uit elkaar of dicht bij elkaar staan. De stengels kunnen meer dan 10 cm lang worden, maar zijn meestal 5-7 cm lang.

De bladeren aan het stammetje en die aan de stengel zijn verschillend van vorm. De stambladeren gaan plotseling over in een lange priemvormige spits. De bladeren zijn onder de spits ongeveer even breed als lang met een breed driehoekige vorm. Ze staan iets van de stam af, waardoor het blad aan de basis iets hartvormig is. De stengelbladeren daarentegen lopen geleidelijk in een spits uit en zijn smal driehoekig of lancetvormig. De bladrand is duidelijk gezaagd en de bladnerf eindigt voor de top die aan de onderzijde als een kleine doorn uit het blad steekt. Tussen de bladeren zitten paraphyllien. De bladeren staan teruggebogen op de stengel.

Het sporenkapsel is iets gebogen tot horizontaal en wordt afgesloten door een lang gesnaveld operculum.

Variëteit[bewerken | brontekst bewerken]

Naast Kindbergia praelonga wordt ook de variëteit var. stokesii onderscheiden. Deze heeft een iets krachtiger bouw en is dichter en dubbel geveerd. Hierdoor lijkt deze variëteit enigszins op het gewoon thujamos (Thuidium tamariscinum).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het mos fijn laddermos overal op het noordelijk halfrond voor en is alleen zeldzaam op grotere hoogten. In Europa is het wijdverspreid en algemeen voorkomend.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4., neu bearbeitete und erweiterte Auflage (UTB für Wissenschaft, Band 1250). Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8001-2772-5 (Ulmer) & ISBN 3-8252-1250-5 (UTB)

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kindbergia praelonga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.