Kleivedermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fissidens taxifolius)
Kleivedermos
Kleivedermos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Dicranales
Familie:Fissidentaceae (vedermosfamilie)
Geslacht:Fissidens (vedermos)
Soort
Fissidens taxifolius
Hedw. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleivedermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het kleivedermos (Fissidens taxifolius) is een mossensoort uit het geslacht vedermos (Fissidens). Hij komt vooral voor in klei- en leemgebieden. De fraaie, veervormige mosplant groeit meestal in licht tot sterk beschaduwde, vochtige tot natte klei en leem in bossen, graslanden, tuinen, steilkanten en op met grond bedekte stenen, rotsen en boomvoeten. De soort kan echter ook op afwijkende plaatsen zoals in bloempotten en in kassen gevonden worden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

De tongvormige tot langwerpige lancetvormige bladeren zijn spits, hebben geen rand aan de bladrand (in tegenstelling tot andere Fissidens-soorten). De bladnerf loopt tot de bladtop en is licht uittredend. De stengel is 5 mm tot 3 cm lang. De langwerpige eivormige, ellipsvormig tot asymmetrisch gevormde sporenkapsels worden in de winter gevormd. Het sporogonium groeit vanaf de onderkant van de stengel. De seta wordt tot 1,5 cm lang.

Microscopische kenmerken

De lamina-cellen zijn afgerond, zeshoekig en ongeveer 8–12 µm in diameter. De sporen zijn glad en geelachtig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleivedermos is wijd verspreid in de wereld. Het komt voor in Europa, Noord-Amerika, Midden-Amerika (Mexico, Caraïben), Zuid-Amerika (Brazilië, Chili), Nieuw-Zeeland en Azië (China, Japan). In Nederland komt hij vrij algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]