Five Nights at Freddy's (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Five Nights at Freddy's
Five Nights at Freddy's
Bedenker Scott Cawthon
Ontwikkelaar Scott Cawthon
Genre Survival horror, point-and-click adventure
Spelmodus Singleplayer
Engine Clickteam Fusion 2.5
Taal/talen Engels
Platform Microsoft Windows
Android
iOS
Windows Phone
Nintendo Switch
Xbox
Playstation
Navigatie
Vervolg Five Nights at Freddy's 2
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Five Nights at Freddy's is een indie-computerspel, ontwikkeld door Scott Cawthon. In het spel moet de speler zich ‘s nachts als bewaker van een pizzarestaurant verdedigen tegen animatronics.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

De speler bevindt zich in een kantoor waar hij/zij van middernacht tot 6 uur 's morgens moet zitten. Men moet in deze periode zien te overleven terwijl de robots door het restaurant lopen. De speler heeft maar een beperkte hoeveelheid elektriciteit die hij kan gebruiken om door de camera's te kijken om te zien waar de robots zich bevinden, om lichten in de gang aan te doen om te kijken of er een robot voor het raam staat, of om de deuren te sluiten als er een robot voor het kantoor staat. Als de speler wordt gevonden door een robot, zal deze hem aanzien als een robot zonder zijn kostuum. Hierna zal de robot proberen de speler in een kostuum te proppen dat gevuld is met draden, tandwielen en stekels en de speler hierbij doden.

Plot/verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De speler speelt als Micheal Afton, de nieuwe nachtwaker in het restaurant. Een voicemailbericht dat is achtergelaten door zijn voorganger vertelt dat de robots vrij rondlopen. Uitgeknipte krantenstukjes op de muur vertellen over vijf kinderen die ooit naar een achterkamer zijn gelokt tijdens een kinderfeest door iemand in een kostuum van een knuffelbeer genaamd Freddy Fazbear. De dader zou zijn gearresteerd, maar de kinderen zijn nooit teruggevonden.

De speler wordt door vijf verschillende spelfiguren aangevallen:

 • Freddy (Gabriel)
 • Bonnie (Jeremy)
 • Chica (Susie)
 • Foxy (Fritz)
 • Golden Freddy (Cassidy)

Elk van deze spelfigureren heeft zijn eigen manier van aanvallen. Bonnie komt altijd via de linkerkant en Chica van de rechterkant. Freddy verbergt zich voor de camera en komt van rechts (tenzij de stroom uitvalt, dan komt hij van links). Foxy wacht achter een gordijn op een onbewaakt moment om naar de linkerdeur te rennen. Daarnaast is er ook nog Golden Freddy. Deze verschijnt in het kantoor nadat er op CAM 2B een Golden Freddy poster verschijnt. Als de speler te lang naar haar kijkt, crasht de game.

Vervolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 2014 kwam ook een vervolg met nieuwe spel figureren uit; Five Nights at Freddy's 2. Het restaurant heeft nu dertien animatronics: Mangle, Toy Freddy, Toy Chica, Toy Bonnie, Balloon Boy (ook BB genoemd), de Puppet (ook wel Marionette genoemd), Endoskeleton, JJ (werd meestal Balloon Girl genoemd) en Golden Freddy, Freddy, Bonnie, Foxy en Chica. In dit deel zijn er geen deuren, maar de speler moet zich verdedigen met een masker en een zaklamp.

Op 2 maart 2015 kwam bovendien Five Nights at Freddy's 3 uit, op 23 juli 2015 Five Nights at Freddy's 4, op 19 februari 2016 FNaF World, op 7 oktober 2016 Five Nights at Freddy's: Sister Location, op 4 december 2017 Freddy Fazbear's Pizza Simulator, op 27 juni 2018 Ultimate Custom Night, op 28 mei 2019 Five Nights at Freddy's: Help Wanted (eerst VR en daarna een normale versie), op 25 november 2019 Five Nights at Freddy's AR: Special Delivery en op 3 december 2019 Freddy in Space 2.

Op 16 september 2020 kwam de trailer voor Five Nights at Freddy's: Security Breach bevestigend over dat dit de opvolgende release wordt op 'Help Wanted' en zal ook verkrijgbaar zijn op de PlayStation 5 die in het voorjaar van 2021 uitkomt.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het spel zelf is geïnspireerd op het spel Chipper & Sons Lumber Co., ook gemaakt door Scott Cawthon. Veel spelers van het spel hadden kritiek vanwege de graphics, die er volgens hen uitzagen als "animatronics". Scott gebruikte die kritiek mogelijk om Five Nights at Freddy's te maken
 • Toen Scott de eerste gameplay-video van Five Nights at Freddy's op zijn kanaal uitbracht, leek de game veel korreliger te zijn. Op het startscherm toonde de video ook een afbeelding van een man met het nummer 1 ernaast, waaruit blijkt dat de speler op een bepaald moment in de ontwikkeling een beperkt leven zou hebben gehad.
 • Hoewel er geen specifiek jaar is waarin het spel plaatsvindt, hebben velen aangenomen dat het rond 1993 plaatsvindt, aangezien het salaris aan het einde van het spel overeenkomt met het minimumloon van die tijd.
 • In de eerste game wordt in het krantenartikel in de intro-reeks 'pizzeria' verkeerd gespeld als 'pizzaria'.
 • Het is mogelijk om het spel in de pc-versie te "pauzeren" door zowel op "CONTROL" als "P" te drukken. Dezelfde methode geldt ook voor de andere spellen.
 • Er is een cheatcode voor Five Nights at Freddy's die automatisch een nacht overslaat. Het kan worden geactiveerd door "C", "D" en "+" ingedrukt te houden. Dit is niet mogelijk in de mobiele of consoleversies van de game.
 • Dit is de enige game in de serie met een gameplay-trailer.