Five Nights at Freddy's 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Five Nights at Freddy's 3
Ontwikkelaar Scott Cawthon
Datum van uitgave Microsoft Windows
2 maart 2015
Android
7 maart 2015
iOS
12 maart 2015
Genre Survival horror, point-and-click adventure
Spelmodus Singleplayer
Engine Clickteam Fusion 2.5
Platform Microsoft Windows, Android, iOS, Windows Phone
Media Download
Navigatie
Voorloper Five Nights at Freddy's 2
Vervolg Five Nights at Freddy's 4
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Five Nights at Freddy's 3 is het vervolg van het indie-horrorspel Five Nights at Freddy's 2, waar de speler als nachtwaker werkt in een Horror attractie gebaseerd op Freddy Fazbear's Pizza en speelt zich af in 2023.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

De speler moet van 00:00 uur (12AM) tot 06:00 uur (6AM) zien te overleven met een zogenaamde “Phone guy” op de achtergrond die oude tapes speelt en zo nu en dan vertelt over het restaurant waar de speler bewaker is, zonder aangevallen te worden door de oude robot mascottes van het restaurant. In het restaurant werden kinderen vermist, de kinderen werden vermoord door een man in een gele konijnen pak, springtrap (William Afton). De zielen van deze kinderen komen later in de animatronics te zitten. Deze animatronics zijn Freddy Fazbear, Bonnie, Chica, Foxy the pirate, Balloon Boy, Mangle, de Puppet en Golden Freddy. Deze animatronics verschijnen wel in het spel maar (behalve springtrap) kunnen ze de speler niet echt doden, en verschijnen alleen als fantomen. Verder moet de speler drie systemen in de gaten houden die hem helpen de nacht te overleven: het audiosysteem dat gebruikt kan worden om springtrap weg te lokken van de speler’s kantoor, het camerasysteem waarmee de speler het gebouw (en daarbij ook springtrap) kan bekijken, en het ventilatiesysteem, wat als het niet wordt gereboot de eerder genoemde “Phantom Animatronics” meer kan laten verschijnen en ook kan de speler zijn zicht tijdelijk verliezen tijdens het spel, wat erg gevaarlijk kan zijn. Er zijn ook arcade achtige minigames die op geheime manieren ontgrendeld kunnen worden waarmee het diepere verhaal duidelijk gemaakt wordt, en uiteindelijk ook het einde mee veranderd kan worden.

De speler moet dus proberen springtrap tegen te houden met geluiden, ventilatiedeuren en verder onder anderen de verschillende systemen af en toe rebooten om de nacht te overleven.

Animatronics[bewerken | brontekst bewerken]

 • Springtrap
 • (Phantom) Freddy
 • (Phantom) Chica
 • (Phantom) Foxy
 • (Phantom) Balloon Boy
 • (Phantom) Puppet
 • (Phantom) Mangle

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het is nooit volledig uitgelegd wat de grote "10" aan de onderkant van de Phantom BB-teaser eigenlijk betekent. Hoewel sommige fans hebben getheoretiseerd dat dit betekent dat Scott in eerste instantie van plan was de game op 10 maart uit te brengen, lijkt dit nogal onwaarschijnlijk, aangezien hij het nooit rechtstreeks heeft gezegd, noch heeft hij problemen geuit waardoor hij de game eerder zou uitbrengen. Later werd op Steam bevestigd door Scott dat hij van plan was meerdere teasers uit te brengen totdat de game werd uitgebracht, aftellend vanaf 10. Hij liet het idee echter varen na de eerste teaser
 • In tegenstelling tot de vorige games, wordt de hoofdrolspeler van de game nooit genoemd.
 • In tegenstelling tot de vorige spellen, kan een vierde ster worden verkregen op het hoofdmenuscherm - het voltooien van Nightmare Mode met de agressieve cheat ingeschakeld, zal dit ontgrendelen.
 • In tegenstelling tot de vorige games, heeft deze game geen Custom Night.
 • Phantom Mangle verschijnt niet in het menu Extra.
 • Zoals blijkt uit de nachtelijke minigame van Nacht 5, werd Purple Guy gedood in Springtrap en wordt aangenomen dat hij hem vanaf dat moment bezeten heeft, zelfs tijdens de gebeurtenissen van Five Nights at Freddy's 3.
 • Dit is het enige spel in de hele serie dat Freddy Fazbear of zijn varianten niet op het spelpictogram laat zien. De reden hiervoor is dat Freddy's variant in het spel, Phantom Freddy, geen directe bedreiging vormt voor de speler (aangezien fantomen niet resulteren in een game-over), in plaats daarvan wordt Springtrap weergegeven in het pictogram.