Florens Radewijns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windesheim getekend in 1730. Radewijns nam in 1387 het initiatief tot stichting van het klooster.
Plaquette op het Heer Florenshuis in Deventer

Florens Radewijns (Leerdam, ca. 1350Deventer, 24 maart 1400 was een vriend van Geert Grote. Deze trok in 1380 met een groepje volgelingen in een huis van Radewijns in de Engestraat te Deventer. Het was de eerste van vele gemeenschappen van de Moderne Devotie die door heel Europa zouden worden opgericht. Het huis staat nog steeds bekend als het Heer Florenshuis of Rijke Fratershuis.

Na de dood van Geert Grote in 1384 nam Florens Radewijns de leiding over van de Broeders van het Gemene Leven, de gemeenschap van de moderne devoten. Hij stichtte in 1387 een klooster te Windesheim bij Zwolle, dat het moederklooster zou worden van de Congregatie van Windesheim.

In Windesheim is de Florens Radewijnsschool voor basisonderwijs naar de geestelijke leider genoemd. Ook in zijn geboorteplaats Leerdam is een basisschool naar hem vernoemd: de Floris Radewijnszschool. In Raalte was lange tijd een middelbare school die zijn naam droeg. In Zwolle, Deventer, Leerdam, Raalte en Albergen zijn straten naar Radewijns vernoemd.