Fluithazen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fluithazen
Noord-Amerikaanse fluithaas (Ochotona princeps)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Lagomorpha (Haasachtigen)
Familie:Ochotonidae
Thomas, 1897
Geslacht
Ochotona
Link, 1795
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fluithazen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Fluithazen of pika's (Ochotona) zijn het enige nog levende geslacht van de familie Ochotonidae en behoren tot de haasachtigen (Lagomorpha). Ze lijken enigszins op lemmingen of marmotten. Het geslacht Ochotona bestaat uit 34 soorten. Het verwante geslacht Prolagus is in het Holoceen uitgestorven.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het dier heeft een donkerbruine tot donkergrijze vacht van licht zandkleurig tot asgrijs. De lichaamslengte varieert van 15 tot 30 cm. Ze hebben korte, brede oren. Ze hebben zeer kleine ledematen en een rond lichaam met een stevige vacht. Ze verzamelen voedsel voor in hun hol, waarin zij alleen de winter doorbrengen. Ze onderhouden wel contact met hun buren, om hen te kunnen waarschuwen voor roofdieren. Ze danken hun naam aan de hoge tonen die ze als waarschuwings- en herkenningssignaal kunnen uitstoten.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Fluithazen leven zowel in bergland (in de Himalaya tot op 6000 meter, als in wouden en steppen van Azië en Noord-Amerika. Ook in Europa waren voorheen meerdere soorten inheems, het verspreidingsgebied strekte zich uit tot in Engeland. Alleen de dwergfluithaas komt nog voor in Oost-Europa.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Pika's eten net als andere haasachtigen planten en plantendelen zoals grassen, kruiden, plantenstengels, zaden, mossen, wortels en schors. Ze verzamelen in de herfst voedsel zoals hooi en twijgjes in hun hol voor gebruik gedurende het koude seizoen. Fluithazen in Alaska bewaren ook dode dieren voor voedsel in de winter. De dieren eten verder van hun eigen ontlasting, omdat dit nog voedingswaarde heeft.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden 34 soorten in dit geslacht geplaatst:[1]