Fluweelpootje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fluweelpootje
Flammulina velutipes IMG 1038.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Fungi (Schimmels)
Stam: Basidiomycota
Onderstam: Agaricomycotina
Klasse: Agaricomycetes
Onderklasse: Agaricomycetidae
Orde: Agaricales
Familie: Physalacriaceae
Geslacht: Flammulina
Soort
Flammulina velutipes
(Curtis) Singer (1951)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Gekweekte Flammulina velutipes

Het fluweelpootje of gewoon fluweelpootje (Japans: エノキタケ (enokitake), Flammulina velutipes, synoniem: Collybia velupites) is een lange, dunne, paddenstoel die vooral voorkomt in Oost-Azië, maar ook in Nederland voorkomt. Hij behoort tot de familie Physalacriaceae en het geslacht Flammulina.

Eigenschappen[bewerken]

Het fluweelpootje groeit altijd in groepen van meerdere paddenstoelen. In het wild groeit het fluweelpootje vooral op boomstronken van de Chinese netelboom (Celtis sinensis), maar ook andere bomen zoals de moerbei en door iepziekte aangetaste iepen. De paddenstoelen verschijnen in de winterperiode tijdens koele perioden. De hoed van de paddenstoel is 2–10 cm breed en heeft een honinggele tot roodbruine kleur. De aan de bovenkant gele en onderaan donkerbruine tot olijfzwarte steel is 3–8 cm lang. De lamellen zijn wit tot bleekgeel. De sporen zijn wit.

Er is een groot verschil tussen wilde versies van het fluweelpootje en gekweekte versies. De gekweekte fluweelpootjes worden niet blootgesteld aan licht en zijn daarom wit van kleur. Wilde fluweelpootjes zijn vaak oranje tot bruin. Bovendien zijn gekweekte fluweelpootjes langer en dunner dan de wilde variant.

Voedsel[bewerken]

Het fluweelpootje is een eetbare paddenstoelsoort. Het is dan ook een vast ingrediënt in onder andere de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken. De paddenstoel is vooral populair als ingrediënt voor soep en salades. In Japan wordt het fluweelpootje al 300 jaar gekweekt voor consumptie. De paddenstoelen zijn zowel vers als ingeblikt te koop. Het fluweelpootje bevat antioxidanten [1][2] zoals ergothioneïne.[2] Onderzoek door de Nationale Universiteit van Singapore heeft aangetoond dat de steel van het fluweelpootje bovendien een grote hoeveelheid van een proteïne bevat die het immuunsysteem kan ondersteunen. Dit proteïne is mogelijk bruikbaar voor vaccins.[3]

Galerij[bewerken]