Flyball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Golden retriever in volle vaart over de hindernissen
De kist met de tennisbal

Flyball is de enige teamsport binnen de hondensporten. Het is een estafetterace tussen 2 teams van 4 honden. Elke team heeft nog max 2 reservehonden in het team. Een flyballteam bestaat dus minstens uit 4 en max uit 6 honden. In de Nederlandse competitie geldt dat binnen een team slechts 2 honden van hetzelfde ras mogen worden ingezet.

De baan van 15,55m moet heen en terug afgelegd worden. Op de heenweg zonder bal, de bal wordt, bij gebruik van de internationale box, door middel van een swimmersturn uit de box genomen en zo snel mogelijk teruggebracht naar de eigenaar. In Nederland wordt veelal gebruikgemaakt van de Nederlandse bak. Daarbij wordt door de hond door middel van een soort pedaal (de plank) een (tennis-)bal gelanceerd die door de hond gevangen moet worden. Op de baan staan 4 horden op 3,05m van elkaar geplaatst. Deze horden moeten uiteraard genomen worden. Pas als de vorige hond terug over de start- en finishlijn is mag de volgende hond starten. Het team dat zijn 4 honden het eerst foutloos binnen krijgt wint.

Om er snelheid in te krijgen wordt met vliegende starts gewerkt. Dat kan perfect omdat er met startlichten gewerkt wordt. Op de startlijn staat een set sensoren die registreren wanneer de honden starten en wisselen/. Bij een fout gaat er een licht branden en moet de hond die een fout gemaakt heeft opnieuw lopen. Elk team krijgt 1 valse (te vroege) start. Bij een 2e wordt de heat verder gelopen.

In de Verenigde Staten en Canada lopen de snelste teams op aarde. Het wereldrekord staat op naam van Rocket Relay met 14,931 s. In Europa wordt er ook hard gelopen, de Jolly Jumpers, een Belgisch team, hebben de snelste tijd op hun palmares met 16,12s. In Can-Am wordt hoofdzakelijk indoor gelopen, in Europa outdoor. Dat resulteert in betere tijden voor Can-Am. Het gebruik van de Nederlandse bak vraagt vanwege de extra handeling meer tijd. De in de Nederlandse competitie gelopen tijden (outdoor) liggen dan ook hoger. Het Nederlands record staat op 20,67 seconden en is gelopen door het team Oase Express van HSV Oase uit Rotterdam.

Oorsprong[bewerken]

Flyball is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1970 vond Herbert Wagner daar deze vorm van hondensport uit en in 1985 werd de North American Flyball Association (NAFA) opgericht. Flyball werd in 1990 in Nederland geïntroduceerd door Otto Steijn.

Populariteit Flyball is een goede en leuke sport voor actieve honden die veel beweging nodig hebben en het is ook een sociaal gebeuren voor de hondenbezitters. De snel groeiende populariteit in vele landen is mede te danken aan het feit dat niet alleen rashonden, maar ook kruisingen hier aan mee mogen doen. Een grote verscheidenheid aan rassen en kruisingen nemen deel aan de competitie van de Belgische flyball federatie. In Nederland wordt de competitie, onder auspiciën van de Raad van Beheer, georganiseerd door Flyballcompetitie.nl. Ook op het allerhoogste Europese en wereldniveau lopen er verschillende rassen mee, zoals de border collie, mechelse herder, kruising en whippet. Voor elk niveau is er een divisie waar de honden hun gelijken hebben qua snelheid zodat Jack Russels en Yorkshire Terriërs ook kunnen deelnemen. Het is een spannende en spectaculaire sport, die ook nog eens leuk om zien is.

Flyball heeft zich nu wereldwijd verspreid over vele landen inclusief Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. In Europa in landen als België, Duitsland, Groot-Brittannië, Finland, Nederland, Polen en Tsjechië.

Externe links[bewerken]