Golden retriever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Golden retriever
Hondenras
Golden retriever
Basisinformatie
Oorsprong Schotland
Classificatie FCI: Groep 8 Sectie 1 #111
(zie ook de lijst van FCI-nummers)
Eigenschappen
Schofthoogte reu: 56–61 cm
teef: 51-56 cm
Gewicht reu: 29–34 kg
teef: 25–29 kg
Gebit schaargebit
Golden retriever
Lijst van hondenrassen

De golden retriever is een hondenras dat afkomstig is uit Schotland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Vacht[bewerken | brontekst bewerken]

De vacht van de golden retriever is lang, zacht en redelijk dik, met een waterafstotende ondervacht. Ze heeft naast borstelen weinig verzorging nodig. Deze honden komen in verschillende kleuren voor: van roomwit tot donkerbeige, tegen mahoniekleur aan.

Hoofd[bewerken | brontekst bewerken]

De schedel van een Golden retriever is breed en de snuit krachtig, breed en diep. De neus is meestal zwart en de oren zijn matig groot. Golden retrievers hebben een schaargebit.

Lichaam[bewerken | brontekst bewerken]

Het lichaam is evenredig gebouwd met korte lendenen, diepe en goed gebogen ribben en een lang schouderblad. De golden retriever heeft stevige botten.

Schofthoogte van de reuen is 56-61 cm en van de teefjes 51-56 cm.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië en Japan is deze hond zeer geliefd. Het is een van de zes gekende retrieverrassen (naast de Labrador retriever, de Flatcoated retriever, de Curly coated retriever, de Chesapeake Bayretriever en de Nova Scotia duck tolling retriever). De golden retriever is energiek, werklustig en gehoorzaam van aard, en wordt dan ook graag gebruikt als gebruikshond zoals geleidehond, hulphond en jachthond.

Een golden retriever is oorspronkelijk een jachthond die gespecialiseerd is in het opzoeken en naar de jager brengen van geschoten wild. Golden retrievers (de naam betekent gouden terugbrenger) hebben een "zachte beet" waardoor ze het wild kunnen apporteren zonder het te beschadigen.

De golden retriever is een sociaal dier en van nature vriendelijk en open. Door zijn intelligentie en leergierigheid is hij goed op te voeden. Op gehoorzaamheidswedstrijden doet hij het erg goed. Hij werkt graag voor zijn baas. Golden retrievers worden graag betrokken bij alledaagse bezigheden en maken graag deel uit van het gezin. De golden retriever is kindvriendelijk en heeft een tolerante en evenwichtige aard. Hij is dan ook geschikt als gezinshond. Tegenover kinderen is hij doorgaans geduldig en goedmoedig, een echte mensenvriend, maar daardoor niet erg waaks. Een golden retriever blaft doorgaans weinig, maar wanneer vreemden zich op het terrein begeven zal hij zijn baasje beslist waarschuwen. Ze zullen hem echter niet 'met hand en tand' verdedigen; het zijn geen echte waak- of verdedigingshonden.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

De golden retriever kan last krijgen van huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis. Dit is een allergische aandoening die zorgt voor ontsteking van de huid. Ook oogafwijkingen, zoals grauwe staar, komen voor. Bij de gewrichten komen elleboog- en heupdysplasie voor. Bij deze afwijking sluiten de gewrichtsdelen niet goed op elkaar aan. Het veroorzaakt pijn en geeft problemen bij het bewegen. Veel van deze afwijkingen zijn erfelijk en kunnen met verstandig fokken grotendeels voorkomen worden. Golden retrievers worden gemiddeld 11 tot 12 jaar oud.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw waren zwarte labrador retrievers met een golvende vacht bekend en geliefd in bepaalde kringen in het zuiden van Schotland. Gele retrievers, zoals ze oorspronkelijk genoemd werden, waren nauwelijks bekend, behalve bij de leden van een paar adellijke families en hun naaste vrienden. Hun latere verspreiding over alle delen van Groot-Brittannië was ook niet gemakkelijk te voorzien. De vroege geschiedenis van de golden retriever is daardoor niet bijzonder uitvoerig gedocumenteerd.

Wel is er het stamboek dat sir Dudley Marjoribanks vanaf 1835 bijhield en waarin hij de naam en herkomst noteerde van zijn setters, zijn pointers, zijn greyhounds en zijn spaniëls. Het stamboek vermeldt vanaf 1838 gedurende een jaar of twee ook beagles; in 1842 wordt er melding gemaakt van een retriever, een zwarte klaarblijkelijk, en pas in 1852 van een volgende. In 1843 worden er Ierse spaniëls genoemd en de greyhounds maken in 1848 voor het eerst plaats voor deerhounds. In 1854 kocht Marjoribanks het landgoed Guisachan en vanaf dat moment werden zijn kennels enorm uitgebreid. Ook de retrievers kregen meer bekendheid.[bron?]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Golden Retriever op Wikimedia Commons.