Beluister (info)

Geleidehond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een blindengeleidehond in actie.
Een blinde leert omgaan met een geleidehond op het parcours van de Brailleliga
Een item uit het bioscoopjournaal van 1 januari 1975 over het opleiden van blinden-geleidehonden

Geleidehonden (ook wel blindengeleidehonden genoemd) zijn assistentiehonden die speciaal zijn geselecteerd en getraind om blinden en zwaar slechtzienden veilig door het verkeer en langs obstakels te leiden, zoals containers, op de stoep geparkeerde fietsen, laaghangende takken of zonweringen. Zo kunnen de baas en de hond overal veilig langs en onder door.

Een bekend misverstand is dat geleidehonden zelf de weg zouden weten. Echter, de blinde moet zelf de route kennen en de hond sturen met commando's. Tijdens de route geeft de hond bepaalde punten, zoals stoepranden en zijstraten, aan ter oriëntering. Daarnaast kan een aantal commando's gebruikt worden om de hond bepaalde zaken aan te laten geven, zoals zoek de zebra, de brievenbus, een deur, een zitplaats en nog talloze andere zaken. Op plaatsen waar de hond vaak komt, weet hij zelf de weg. Komt de boodschappentas tevoorschijn, dan weet hij dat er gewinkeld gaat worden. De hond loopt dan zelf de goede kant uit. Een geleidehond mag tijdens zijn werk niet gevoerd of geaaid worden, dat leidt de hond af van zijn werk. Het afdoen van de geleidebeugel is voor het dier een teken dat het even vrije tijd heeft.

Een van de belangrijkste taken van een blindengeleidehond is zijn intelligente ongehoorzaamheid. Kort gezegd betekent dit, dat een geleidehond een commando weigert als dit gevaar oplevert voor hem en zijn baas.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland worden de blindengeleidehonden opgeleid en afgeleverd door vijf verschillende opleidingsscholen die allen lid zijn van de Internationale Federatie van Blindengeleidehondenscholen (IGDF). Voor dit doel wordt vaak de labrador-retriever, golden retriever, Duitse herder of een kruising van deze rassen gebruikt. De Australische labradoodle, een kruising tussen labrador en poedel, is hiervoor doelbewust gefokt. Deze kruising is gefokt om een geleidehond te verkrijgen die geen of weinig allergische reacties oproept.

Speciaal voor mensen met autismespectrumstoornis bestaan er ook autismegeleidehonden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Assistance dogs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.