Labradoodle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Labradoodle
Hondenras
Labradoodle
Labradoodle
Basisinformatie
Andere namen Labradoedel
Oorsprong Australië
Classificatie FCI: niet erkend
Bijnaam Doodle, Doedel
Eigenschappen
Schofthoogte 60 - 65cm
Gewicht Reu: 25 - 35kg

Teef: 20 - 27kg

Hoofd Metacefaal
Gebit Schaargebit
Labradoodle Dugga.jpg
Lijst van hondenrassen

De labradoodle (in Nederland ook bekend onder de naam labradoedel) is een gefokt kruisingsproduct waarbij aanvankelijk werd uitgegaan van kruisingen tussen de labrador retriever en de Franse poedel. De hond wordt door de overkoepelende organisatie FCI niet als ras erkend.

Beschrijving[bewerken]

Omdat de labradoodle een kruising en geen ras is, hebben pups geen consistente voorspelbare eigenschappen. Hoewel de meeste labradoodles een aantal gemeenschappelijke eigenschappen hebben, blijven hun uiterlijk en gedragskenmerken tot op zekere hoogte onvoorspelbaar.

Uiterlijk[bewerken]

De hond is middelgroot tot groot en houdt qua uiterlijk het midden tussen de gebruikte oorspronkelijke twee rassen.

Vacht[bewerken]

Hij komt voor in verschillende kleurvariëteiten zoals wit, rood, bruin, zwart, zilver-, karamel- en goudkleurig. Ook de textuur van de vacht kan sterk verschillen. Sommige labradoodles hebben bijvoorbeeld krullen, terwijl andere lange sluikharen hebben, of kortharig zijn.

Grootte[bewerken]

Labradoodles kunnen zeer verschillende afmetingen hebben omdat er nog geen uniformiteit van fokpraktijk en consensus over fokrichting bestaat.

De schofthoogte van een labradoodle kan sterk variëren van hond tot hond, maar over het algemeen is de hond ergens tussen de 60cm en 65cm hoog. Een volwassen reu kan ergens tussen de 25kg en de 35kg wegen, en een teef tussen de 20kg en de 27kg.

Hoofd[bewerken]

Het hoofd is breed met welgevormde wenkbrauwen. De snuit is korter dan de hersenschedel.[1]

Ogen[bewerken]

De labradoodle heeft grote, levendige, ovale ogen.[1]

Staart[bewerken]

De staartaanzet begint vrij laag. De staart zelf wordt vaak krom omhoog gedragen.[1]

Aard[bewerken]

De labradoodle is een hond met een vrolijk karakter en met een enorme "will to please". Ze kunnen de emoties van hun baas goed aanvoelen, een kwaliteit die hen erg geschikt maakt als therapiehond.[1]

Oorsprong[bewerken]

Gebruiksdoel[bewerken]

De labradoodle werd oorspronkelijk gefokt om te dienen als hypoallergene assistentiehond.

Geschiedenis[bewerken]

De Australiër Wally Conron is de geestelijke vader van de labradoodle, hoewel hij in recente interviews aangeeft daar niet meer zo trots op te zijn.[2]

Conron, een fokker van de Royal Victorian Guide Dogs Association, kruiste voor het eerst een poedel met een labrador in 1989. Zijn doel was om de een hond te creëren die de vachtstructuur heeft van een poedel en de "will to please" van de labrador retriever. Het was ook Conron die de naam labradoodle bedacht heeft.[3] De inspiratie voor deze kruising kwam van een Hawaïaans koppel die Wally Conron eind jaren '80 hebben gevraagd om voor hen een hulphond te fokken die bij hen zouden passen. De vrouw van het koppel was namelijk slechtziend en had een blindengeleidehond nodig, maar haar echtgenoot was allergisch aan de meeste honden.[4]

Gezondheid[bewerken]

Meest voorkomende gezondheidsproblemen[bewerken]

Aangezien de labradoodle geen echt hondenras is, is het moeilijk te voorspellen welke gezondheidsproblemen er kunnen opduiken bij deze honden. Bij rashonden kan men dit meestal nagaan via de stamboom en de bloedlijnen. Dit is meestal niet mogelijk bij de labradoodle, daarom wordt er meestal van uitgegaan dat deze honden dezelfde ziektes en gebreken kunnen hebben van zowel de poedel alsook de labrador retriever.

Levensverwachting[bewerken]

Een gezonde labradoodle wordt ongeveer 14 jaar oud.

Omgang[bewerken]

Verzorging[bewerken]

De vacht van de labradoodle vraagt enige tijd en aandacht, ongeacht of de hond krullen heeft of niet. Het wordt aangeraden de vacht wekelijks tot dagelijks te borstelen, afhankelijk van de lengte en de textuur. Hierbij besteedt men best extra aandacht aan de plaatsen op het lichaam waar er veel wrijving is zoals: de oksels, de lies en achter de oren. Op deze plaatsen ontstaan gemakkelijk klitten in het haar.

Net zoals bij de poedel kan het zijn dat de vacht van deze hond onophoudelijk blijft groeien. Daarom gaan vele labradoodles ook om de 8 à 12 weken naar een hondenkapsalon om de vacht bij te knippen. Sommige eigenaars opteren om de vacht te laten afscheren door de trimmer, terwijl andere liever een mooi kapsel laten knippen. Sommige labradoodles mogen echter niet geschoren worden omdat hun vachtstructuur dat niet toelaat. Men vraagt dus best eerst advies aan de hondentrimmer vooraleer men een beslissing neemt over wat te doen met de vacht.

Opvoeding[bewerken]

In het algemeen is de labradoodle een erg aangename huishond die erg intelligent is met een enorme "will to please". Door zijn intelligentie is deze kruising makkelijk te trainen, maar heeft deze ook een consequente opvoeding nodig anders kan het een vervelende hond worden.[5]

Activiteiten[bewerken]

Zoals al eerder vermeld zijn labradoodles erg energieke, intelligente en veelzijdige honden. Dit maakt hen erg geschikt voor de volgende activiteiten:

  • Agility
  • Dock diving
  • Dogdance
  • Frisbee
  • Gehoorzaamheid
  • Zwemmen

Controverse[bewerken]

Hypoallergeen[bewerken]

De labradoodle heeft zijn populariteit mede te danken aan dat deze kruising geadverteerd wordt als een hypoallergene hond en dus ideaal is voor mensen die normaal allergisch zijn aan honden. Hier bestaat in de kynologie echter veel onenigheid over of dit wel klopt.

Allergenen, zoals eiwitten uit de vacht, huidschilfers en speeksel, veroorzaken na inademing allergische klachten. Het idee is dat honden zoals labradoodles minder of geen allergenen uitscheiden.[6]