Engelse cockerspaniël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engelse cockerspaniël
Hondenras
Een 'blauwschimmel'
Een 'blauwschimmel'
Basisinformatie
Andere namen Cockerspaniël
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 8 Sectie 2 #5
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Een 'blauwschimmel' met puppy's
Een 'blauwschimmel' met puppy's
Een bruin-blonde Engelse cockerspaniël
Een bruin-blonde Engelse cockerspaniël
Lijst van hondenrassen

De Engelse cockerspaniël is een hondenras. De Engelse cockerspaniël is een ijverige, actieve, en krachtige jachthond. Meestal werd de staart (voor het coupeerverbod) gecoupeerd. Zijn lichaam is gebalanceerd en compact. Idealiter moet de afstand van de schoft tot de grond gelijk zijn aan de afstand van de schoft tot aan de staartaanzet. De vacht van de cockerspaniël is glad en aanliggend, zijdeachtig en niet gegolfd; de bevedering is niet zo overvloedig.

Kenmerken en eigenschappen[bewerken]

  • Schofthoogte: Reu 40 - 41 cm. Teef 38 - 39 cm
  • Gewicht: Reu 14 - 15 kg. Teef 12 - 13 kg
  • Leeftijd: tot 13 - 14 jaar
  • Kleur:
    • Eenkleur: Zwart, Rood, Golden, Lever, Black and tan, Lever and tan
    • Meerkleur: Zwart –wit, Oranje – wit, Lever – wit, Lemon – wit, Zwart – wit- tan, Lever – wit - tan, Blauwschimmel, Oranjeschimmel, Lemonschimmel, Leverschimmel, Blauwschimmel met tan, Leverschimmel met tan, Sable, Sableschimmel, Sableschimmel met tan,

Gezondheid[bewerken]

De Engelse cockerspaniël kan volgens richtlijnen van de diverse rasverenigingen onderzocht worden indien men wil fokken op de diverse oogaandoeningen waaronder PRA en cataract. Tevens zijn er testen voor heupdysplasie. Er zijn ook DNA testen voor Familiale Nephropathie en Progressieve Retina Atrofie. Verder komt er hypertrofische cardiomyopathie voor waar middels echografie op gescreend kan worden. Andere mogelijk voorkomende aandoeningen bij de cockerspaniel zijn hermafrodie (voorkomen van zowel vrouwelijke als mannelijke eigenschappen bij één dier), auto-immuunziektes, pedispositie voor tumoren en open gehemelte. Wat vaker voor kan komen zijn oorproblemen, doofheid en lipplooieczeem.

Karakter[bewerken]

De cockerspaniël is een jachthond, en zal reageren op vogels, konijnen en katten die hij ziet. Het is een kindvriendelijk en altijd vrolijk en energiek hondenras. Verder houdt de cocker van water en zwemmen, evenals apporteren. Hij kan ook goed samenleven met katten indien dit hem aangeleerd is als pup.

Externe links[bewerken]