Kooikerhondje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kooikerhondje
Hondenras
Kooikerhondje
Kooikerhondje
Basisinformatie
Andere namen Kooiker (Engels: Small Dutch Waterfowl Dog, Dutch Decoy Dog)
Oorsprong Nederland
Classificatie FCI : groep 8 sectie 2 #314
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Een kooikerhondje-puppy
Een kooikerhondje-puppy
Lijst van hondenrassen

Het kooikerhondje, ook wel kooiker of kooikertje genoemd, is een oorspronkelijk Nederlands, sinds 1966 officieel erkend hondenras. Kooikerhonden houden van spelen en water. Ze zijn geschikt als gezelschapshond.

Uiterlijk[bewerken]

Het kooikertje heeft een schofthoogte van 35 tot 42 cm, een middellange vacht met roodbruine platen en een grote pluimstaart, met vaak bruine pluimen en een zwarte ring. Aan de punten van de oren bevinden zich zwarte haren, de zogenaamde oorbellen. De ogen zijn donkerbruin en amandelvormig. Een reu weegt tussen de 10 en 15 kg en een teef van 9 tot 11 kg.

Kenmerken[bewerken]

Kooikerhonden zijn van nature actieve werkhondjes, ze zijn verder waaks en eenkennig. Ze hechten zich sterk aan een bepaalde persoon of groep. Als er eenmaal een band is, is die voor het leven.

Werk[bewerken]

In vroeger jaren werd hij ingezet in de eendenkooi en hielp de kooiker (door zijn grote pluimstaart) met het binnenlokken van wilde eenden. Tegenwoordig zijn er echter nog maar weinig eendenkooien in Nederland. Ter vervanging van dit werk kunnen ze goed getraind worden in spellen zoals apporteren en behendigheid.

Externe links[bewerken]