Fokker F.II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2019 om 17:18. (Robot: vervangen Unicode-controleteken NBSP (help mee))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fokker F.II
Fokker F.II
Fabrikant Fokker
Lengte 10,3 m
Spanwijdte 17,6 m
Hoogte (vanaf de grond) 3,7 m
Stoelen voor passagiers 4
Leeggewicht 1650 kg
Max. startgewicht 2300 kg
Motoren 1 x BMW IV
Max. stuwkracht per motor 181 pk
Kruissnelheid 150 km/u
Kruishoogte 4000 m
Max. reikwijdte 600 km
Eerste vlucht oktober 1919
Status historisch
Voornaamste gebruikers KLM
Aantal gebouwd 23
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Fokker F.II is een door het Nederlandse bedrijf Fokker gebouwd vliegtuig uit de jaren 10 van de 20e eeuw. Het ontwerp van de F.II is gebouwd door ingenieur Reinhold Platz en betreft het eerste passagiersvliegtuig uit de Fokker-fabrieken. Het prototype is gebouwd in Duitsland waar de eerste proefvlucht plaatsvond in oktober 1919. Niet veel later werd de productie verplaatst naar het Zeeuwse Veere.

De F.II is een eenmotorig, dubbelbladig propellervliegtuig. Het is een hoogdekker met een half open cockpit en dubbele besturing. Achter de cockpit bevindt zich een cabine met plaats voor 4 passagiers.

Fokker F.II bij KLM

Nadat KLM in mei 1920 haar eerste lijndienst met een geleased vliegtuig had geopend tussen Schiphol en Londen ontstond er bij de toenmalige directeur, Albert Plesman al snel behoefte aan eigen machines. Zijn keus viel op de Fokker F.II. Hij plaatste zijn order voor 2 machines in juli 1920 voor het bedrag van 45 000 gulden. Overdracht van de H-NABC en de H-NABD vond plaats op 25 augustus 1920. Op 30 september vond de eerste commerciële vlucht plaats. Het betrof een retourvlucht tussen Schiphol en Londen. Aan boord bevonden zich behalve de vlieger, Plesman zelf, een journalist en een grondwerktuigkundige.

De F.II's gaven meteen aanleiding tot wrijving tussen Plesman en Fokker. Laatstgenoemde was reeds begonnen aan de bouw van de Fokker F.III waarvan KLM er 8 bestelde. Plesman wilde zijn F.II daarbij graag inruilen. Fokker stond dit niet toe. De F.II's bleven dan ook na de aflevering van de F.III's nog in gebruik bij KLM (al werden ze slechts sporadisch ingezet). Uiteindelijk werden ze in 1927 doorverkocht aan het Belgische Sabena.

Externe link

  • (en) Dutch Aviation