Fontenay-le-Comte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fontenay-le-Comte
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Fontenay-le-Comte (Frankrijk)
Fontenay-le-Comte
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Vendée (85)
Arrondissement Fontenay-le-Comte
Kanton Fontenay-le-Comte
Coördinaten 46° 28′ NB, 0° 49′ WL
Algemeen
Oppervlakte 34,05 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
13.471[1]
(396 inw./km²)
Hoogte 2 - 68 m
Overig
Postcode 85200
INSEE-code 85092
Foto's
Rue de la République
Rue de la République
De Vendée met de Pont Neuf
De Vendée met de Pont Neuf
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Fontenay-le-Comte is een gemeente in het Franse departement Vendée (regio Pays de la Loire). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Fontenay-le-Comte. De gemeente telde 13.471 inwoners op 1 januari 2021.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ontstond rond een doorwaadbare plaats waar een kasteel was gebouwd. Er ontstond een laken- en leernijverheid, met name in de wijk Les Loges op de linkeroever van de Vendée. De stad kende een bloeiperiode in de 16e eeuw. Toen werden het kasteel van Terre-Neuve en verschillende rijke burgerhuizen gebouwd. De stad was toen een centrum van humanisten.

In 1790 werd de stad hoofdstad van het nieuwe departement Vendée. In 1793 werd de stad herdoopt in Fontenay-le-Peuple. In dat jaar begon de opstand in de Vendée. Op 25 mei kwam de stad in handen van de opstandelingen waarbij 3.300 republikeinse soldaten werden gevangen genomen. De opstandelingen ontruimden de stad en lieten haar zonder slag over aan het republikeinse leger. In 1804 verloor de stad haar rol als hoofdstad van het departement aan het meer centraal gelegen La Roche-sur-Yon.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kasteel van Terre-Neuve: Het kasteel werd aan het einde van de 16e eeuw gebouw door Nicolas Rapin. Van 1701 tot de Franse Revolutie huisden lazaristen in het kasteel. In het midden van de 19e eeuw werd het kasteel verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk.
  • Église Notre-Dame: De gotische kerk uit de 15e eeuw werd gebouwd bovenop een oudere, romaanse kerk. Hiervan is de 11e-eeuwse crypte bewaard gebleven. De klokkentoren is meer dan 80 m hoog.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Fontenay-le-Comte bedroeg op 1 januari 2021 34,05 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 395,6 inwoners per km². De gemeente is heuvelachtig, behalve de wijk Les Loges die in de riviervlakte van de Vendée ligt.

De onderstaande kaart toont de ligging van Fontenay-le-Comte met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Fontenay-le-Comte was één keer etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. Op 7 juli 2018 won de Colombiaan Fernando Gaviria er de openingsetappe.

Geboren in Fontenay-le-Comte[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fontenay-le-Comte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.